Na hlavný obsah

Stáli členovia BR OSN možno budú musieť zdôvodniť svoje veto

Navrhujú to niektoré štáty.

Stáli členovia BR OSN možno budú musieť zdôvodniť svoje veto
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lichtenštejnsko v utorok (19. 4.) Valnému zhromaždeniu OSN predloží návrh, aby stáli členovia Bezpečnosnej rady OSN museli odôvodniť svoje veto pri hlasovaní v tomto orgáne.

Text rezolúcie podporujú USA a ďalších približne 50 štátov. Podľa diplomatických zdrojov bude za ňu hlasovať aj Francúzsko. Ďalší traja stáli členovia Británia, Rusko a Čína, sa nevyjadrili.

Reakcia na Rusko

Návrh vznikol ako reakcia na počínanie Ruska, ktoré vetovalo prijatie rezolúcie o vojnovom konflikte na Ukrajine. „Veľmi nás znepokojuje hanebná tendencia Ruska zneužívať svoje právo veta v posledných dvoch desaťročiach,“ uviedla americká vyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Podľa nej by zavedenie povinného odôvodnenia viedlo k väčšej transparentnosti a zodpovednosti zo strany stálych členov bezpečnostnej rady.

Rusko použilo právo veta najčastejšie

Podľa návrhu by po využití veta povinne zasadlo Valné zhromaždenie OSN, na ktorom by krajina musela svoj postoj vysvetliť. Medzi krajinami, ktoré sa pripojili k navrhovateľom rezolúcie, sú napríklad Nemecko či Japonsko.

Podľa prepočtov agentúry AFP Sovietsky zväz a neskôr Rusko použili od roku 1946 právo veta najčastejšie. Stalo sa tak v 143 prípadov.

USA použili veto v 86 prípadoch, Spojené kráľovstvo v 30 a Francúzsko a Čína v 18 prípadoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet