Na hlavný obsah

Štát chce zintenzívniť boj proti hoaxom. Platformy ponesú zodpovednosť za šírenie škodlivého obsahu

Tie budú môcť dostať sankcie.

Štát chce zintenzívniť boj proti hoaxom. Platformy ponesú zodpovednosť za šírenie škodlivého obsahu
Na snímke hoax, ktorý sa objavil na internete. Foto: TASR/AFP

V boji proti šíreniu dezinformácií a nenávistného obsahu na internete má štátu pomáhať nový zákon. Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie totiž pracuje na návrhu nového zákona o opatreniach proti šíreniu nedovoleného obsahu.

Má sa zamerať na boj proti dezinformáciám a hoaxom, ak sa šíria prostredníctvom informačných technológií. Vyplýva to z predbežnej informácie k príprave návrhu zákona, ktorú predložilo ministerstvo do pripomienkového konania.

Zákon sa podľa rezortu bude vzťahovať na taký obsah, ktorého verejné šírenie napĺňa znaky skutkovej podstaty trestných činov.

„Z hľadiska spôsobu šírenia, respektíve dostupnosti nedovoleného obsahu by malo ísť o šírenie prostredníctvom elektronickej služby slúžiacej alebo umožňujúcej zdieľanie nedovoleného obsahu s inými používateľmi, alebo s vopred neurčenou skupinou osôb, a to bez ohľadu na spôsob jej poskytovania (cez aplikáciu či web),“ uvádza ministerstvo.

Povinnosť znemožniť šírenie

Zodpovednosť za kontrolu a správu škodlivého obsahu na internete majú niesť poskytovatelia elektronických služieb. Ak si svoje povinnosti nesplnia, budú ich môcť sankcionovať. Opatrením proti nedovolenému obsahu má byť tiež povinnosť znemožniť jeho ďalšie šírenie.

Regulácii majú podliehať poskytovatelia elektronických služieb dostupných na území SR. Sídlo poskytovateľa elektronickej služby nemá byť rozhodujúce. Možnosť iniciovať zamedzenie šírenia nedovoleného obsahu smerom k poskytovateľovi elektronickej služby má mať aj štátny orgán ako regulátor v tejto oblasti.

„Tento typ aktivity bude vzťahom medzi poskytovateľom elektronickej služby a užívateľmi a bude nevyhnutným prvým krokom na to, aby sa dalo následne domáhať zásahu zo strany štátu,“ informoval rezort.

Jednotlivé typy opatrení zo strany štátu budú podľa ministerstva z hľadiska intenzity previazané na kritickosť zásahu nedovoleného obsahu do zákonom chránených záujmov.

„Z tohto pohľadu bude akýkoľvek invazívny zásah štátu prípustný len v najzávažnejších prípadoch, ak sa ochrana dotknutého záujmu nedá vyriešiť inak,“ uvádza ministerstvo.

Čo bude chráneným záujmom?

Chráneným záujmom by mali byť napríklad ochrana práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb alebo ochrana ústavného zriadenia a vnútorného poriadku, vrátane napríklad ochrany pred destabilizáciou spoločnosti prehĺbením polarizácie a radikalizácie verejnej diskusie.

Základné opatrenia, ako zásahy zo strany štátu, podľa ministerstva rozdelia do troch skupín. Prvou je štátny dohľad a sankcie (pokuty) za porušenie povinností. Druhou je uloženie povinnosti odstrániť nedovolený obsah a treťou invazívne odstránenie obsahu úkonom zo strany štátu vrátane blokovania.

Paragrafové znenie návrhu zákona by sa do pripomienkového konania malo dostať v máji. Verejnosť môže k pripravovanému zákonu posielať návrhy do 3. mája na mail legislativa@mirri.gov.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko