Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa zhodli na piatom balíku sankcií proti Rusku

Zahŕňa nielen zákaz dovozu uhlia.

Štáty EÚ sa zhodli na piatom balíku sankcií proti Rusku
Ilustračné foto - ľudia stoja v rade na výber peňazí z automatu banky Alfa Bank. Foto: TASR/AP

Zástupcovia krajín Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok (7. 4.) po dvoch dňoch rokovania zhodli na piatom balíku protiruských sankcií. Jeho zásadnou súčasťou je ukončenie odberu uhlia z Ruska. Agentúre ČTK to potvrdil diplomatický zdroj.

Európsky blok tiež zakáže ruským lodiam využívať svoje prístavy a nákladným dopravcom svoje cesty. Nové postihy sa vzťahujú aj na štyri veľké ruské banky. Obsahuje aj zákaz dovozu ďalších materiálov a výrobkov vrátane dreva či alkoholu.

EÚ tiež rozšíri sankčný zoznam o viac ako osem stoviek osôb a firiem, ktoré majú zablokovaný majetok na jej území a zákaz ciest do únijných krajín.

„Sankcie postihnú oligarchov, činiteľov ruskej propagandy, členov bezpečnostného a vojenského aparátu. Tiež aj subjekty priemyselného a technologického sektora spojené s ruskou agresiou proti Ukrajine,“ uviedlo po rokovaní francúzske zastúpenie pri EÚ.

Prechodná doba ako sporný bod

Zásadným sporným bodom rokovaní diplomatov bola prechodná doba, počas ktorej budú musieť krajiny Únie ukončiť existujúce zmluvy na dodávky ruského uhlia.

Po tlaku Nemecka, ktoré je najväčším odberateľom tohto paliva z Ruska, sa podľa diplomatických zdrojov pôvodne navrhované tri mesiace predĺžili na štyri.

Moskva podľa Bruselu príde o štyri miliardy eur ročne. Ešte o miliardu a pol eur viac má režim ruského prezidenta Vladimira Putina pripraviť ďalšie obmedzenie dovozu, ktoré sa bude vzťahovať na drevo, cement, ale aj vodku či šampanské.

Nové sankcie pre banky

Ruské firmy budú mať nanovo zakázané zúčastňovať sa na súťažiach o verejné obstarávanie v členských krajinách. EÚ tiež zmrazí všetky transakcie a ďalšie kontakty so štvoricou veľkých ruských bánk vrátane druhého najväčšieho bankového domu VTB.

Tieto banky predstavujú štvrtinový podiel na ruskom bankovom trhu. Únia už síce v minulosti schválila ich vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT, ale priame sankcie ako Spojené štáty či Británia doteraz nezaviedla.

Po štvrtkovej dohode veľvyslancov by vlády mali formálne nové sankcie schváliť v piatok (8. 4.) dopoludnia, aby mohli vstúpiť do platnosti ešte v ten istý deň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet