Na hlavný obsah

Stoltenberg: NATO poskytne Ukrajine viac zbraní

Dohodli sa aj na podpore iných partnerských krajín.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba.Foto: TASR/AP/koláž RTVS
Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Členovia NATO sa dohodli na posilnení podpory pre Ukrajinu a poskytnú jej širokú škálu zbraňových systémov, uviedol vo štvrtok (7. 4.) generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po stretnutí ministrov zahraničných vecí.

Stoltenberg povedal, že členovia NATO sa tiež dohodli, že budú viac pomáhať iným partnerom a posilňovať ich schopnosť brániť sa. Spomenul napríklad Gruzínsko a Bosnu a Hercegovinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Väčšina z tridsiatky aliančných krajín od začiatku ruskej invázie poskytuje Ukrajine zbrane, medzi ktorými sú protitankové strely či systémy protivzdušnej obrany.

Kyjev dostáva tiež drony, s dodávkami požadovaných stíhačiek však krajiny Aliancie váhajú. Česko podľa neoficiálnych informácií ako prvý štát dodalo Kyjevu tanky.

Podľa Stoltenberga sa ministri zhodli na posilnení vojenskej a ďalšej podpory Ukrajine, do ktorej bude zahrnutá „široká škála“ zbraní. Podrobnosti však odmietol oznámiť a nevyjadril sa ani k otázke, či sa Aliancia zhodla na tom, že niektoré typy zbraní v obavách z ruskej reakcie nebude naďalej dodávať.

Kuleba: Pomoc potrebujeme teraz, nie potom

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba, ktorý sa rokovania NATO tiež zúčastnil, upozornil, že bitka o Donbas bude pripomínať druhú svetovú vojnu s veľkými operačnými manévrami a tisíckami tankov, lietadiel a obrnených vozidiel.

„Buď nám pomôžete teraz – a hovorím o dňoch, nie týždňoch – alebo vaša pomoc príde neskoro a veľa ľudí zahynie,“ vyzval Kuleba spojencov z NATO.

Kuleba uviedol, že diskusia v NATO nebola o zozname zbraní, ktoré Ukrajina dostane, ale skôr o časovom harmonograme, kedy ich dostane. Dodal, že nepochybuje o tom, že Ukrajina bude mať zbrane potrebné na boj.

Dodal, že sankcie spôsobujú Rusku škody, ale nestačia na zastavenie vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet