Na hlavný obsah

Stoltenberg: Ruskí vojaci sa preskupili, zamerajú sa na východ Ukrajiny

Očakáva nápor Ruska na východe a juhu Ukrajiny.

Stoltenberg: Ruskí vojaci sa preskupili, zamerajú sa na východ Ukrajiny
Na snímke generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok (5. 4.) vyhlásil, že Rusko plánuje vojensky obsadiť „celú“ oblasť Donbasu na východe Ukrajiny, aby vytvorilo koridor z Ruska na Krymský polostrov, ktorý anektovalo v roku 2014. Informujú agentúra Reuters a televízia Sky News.

Ruské sily sa presúvajú smerom od Kyjeva, aby sa „preskupili, prezbrojili a zásobili a zmenili svoje zameranie na východ“, povedal šéf NATO pred stredajším (6. 4.) stretnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín Aliancie.

„V nadchádzajúcich týždňoch očakávame ďalší nápor Ruska na východe a juhu Ukrajiny. A to v snahe obsadiť celý Donbas a vytvoriť pozemné prepojenie na okupovaný Krym,“ uviedol Stoltenberg.

Na Ukrajine sme podľa neho aktuálne svedkami „brutality takých rozmerov, akú sme v Európe nevideli od druhej svetovej vojny“. „A je to veľmi vážne. Je to strašné a spôsobuje to utrpenie ukrajinskému ľudu.“

„Je to však nebezpečné pre nás všetkých. Vidíme povahu vojny (ruského) prezidenta (Vladimira) Putina, to, ako nerešpektuje právny štát, medzinárodné dohody a základné ľudské práva,“ varoval Stoltenberg.

Šéf NATO sa tiež obáva, že v oblastiach Ukrajiny, ktoré okupovali ruské sily, sa po Buči odhalia aj „ďalšie zverstvá“. „Keď a ak sa (ruské) jednotky stiahnu a ukrajinské jednotky prevezmú kontrolu, obávam sa, že objavia ďalšie masové hroby a ďalšie prípady vojnových zločinov,“ povedal Stoltenberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet