Na hlavný obsah

Stredoafrická republika povolila bitcoin ako zákonné platidlo

V roku 2019 tam malo prístup k internetu menej ako 5 percent ľudí.

Stredoafrická republika povolila bitcoin ako zákonné platidlo
Na ilustračnej snímke minca kryptomeny bitcoin. Foto: TASR/AP

Stredoafrická republika povolila bitcoin ako zákonné platidlo. Vlani to ako prvý štát urobil Salvador. Stredoafrická republika patrí k najchudobnejším krajinám sveta, aj keď sa na jej území nachádzajú ložiská diamantov, zlata a uránu.

V roku 2019 tam mali podľa serveru WorldData prístup k internetu len štyri percentá z jej piatich miliónov obyvateľov, pričom internet je na používanie kryptomien nevyhnutný.

Ako informoval server BBC, blízkym spojencom tohto štátu je Rusko a proti tamojším povstaleckým skupinám bojujú aj žoldnieri z ruskej súkromnej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) armády.

Použitie bitcoinu schválil parlament, čo podľa vyhlásenia prezidentského úradu krajinu „radí k najodvážnejším a vizionárskym štátom“.

Salvador bitcoin prijal ako zákonné platidlo vlani v septembri, čo kritizoval Medzinárodný menový fond. Honduraská centrálna banka odmietla za transakcie s kryptomeny ručiť. Tento rok v apríli prijala kryptomeny vrátane bitcoinu za zákonné platidlo tiež zvláštna ekonomická zóna v Hondurase.

Bitcoin ako súčasť mocenského boja

Menou Stredoafrickej republiky je. podobne ako v ďalších bývalých francúzskych kolóniách, frank. Podľa BBC môže byť prijatie bitcoinu pokusom oslabiť frank v kontexte mocenského boja medzi Ruskom a Francúzskom.

Francúzsky analytik Thierry Vircoulon, ktorého citovala agentúra AFP, povedal, že „toto podozrenie rastie v súvislosti so systematickou korupciou (v Stredoafrickej republike) a s ruským partnerom, ktorý čelí medzinárodným sankciám“.

Stredoafrická republika je dejiskom konfliktov od roku 1960, keď vyhlásila nezávislosť od Francúzska.

V roku 2013 sa kontroly väčšinovo kresťanskej krajiny zmocnili moslimské povstalecké skupiny, proti ktorým bojujú jednotky domobrany, čo vedie k masakrom medzi príslušníkmi odlišných náboženských skupín. Bangui sa začalo obracať k Rusku v roku 2016, keď do prezidentského úradu nastúpil Faustin-Archange Touadéra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika