Na hlavný obsah

Súd v Poľsku poslal do väzby Rusa, ktorý mal vykonávať špionáž

Mal zisťovať informácie o poľskej armáde.

Súd v Poľsku poslal do väzby Rusa, ktorý mal vykonávať špionáž
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľský súd uvalil trojmesačnú väzbu na ruského občana, ktorého v Poľsku zatkli a obvinili zo špionáže. Rus žije v Poľsku už 18 rokov, informovala v utorok (12. 4.) na svojej webovej stránke televízia TVN 24 s odvolaním sa na poľské úrady. Prípad vyšetruje vojenské oddelenie prokuratúry v Gdansku.

„Zistenia vojenskej kontrarozviedky ukázali, že Rus vykonával špionáž pre spravodajskú službu Ruskej federácie. Okrem iného zhromažďoval informácie o vojenských jednotkách, ich vybavení a personálnej situácii,“ uviedla prokuratúra.

Podozrivého zadržali 6. apríla, uviedol hovorca ministra zodpovedného za koordináciu špeciálnych služieb Stanislaw Žaryn.

Podľa neho zozbierané dôkazy svedčia o tom, že na pokyn ruských služieb zhromažďoval informácie o bojovej spôsobilosti poľských ozbrojených síl a jednotiek Severoatlantickej aliancie (NATO).

Hrozí mu vysoký trest

Za špionáž hrozí v Poľsku trest odňatia slobody až na desať rokov a za riadenie špionáže až na 25 rokov.

Podozrivý Rus v Poľsku podnikal. Dôkazy, ktoré sú podľa úradov rozsiahle, sa teraz vyhodnocujú.

Hovorca tiež uviedol, že dôkazy získané vojenskou kontrarozviedkou v inom prípade umožnili v posledných dňoch odhaliť aj dvoch bieloruských občanov, ktorí v Poľsku vykonávali špionáž pre bieloruské tajné služby.

Podľa úradov zhromažďovali najmä informácie o objektoch, ktoré majú rozhodujúci význam pre poľskú obranu. Vojenská polícia zatkla oboch podozrivých 4. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet