Na hlavný obsah

Sudca zamietol odvolanie Donalda Trumpa

Exprezident musí každým dňom platiť vyššiu pokutu.

Sudca zamietol odvolanie Donalda Trumpa
Na snímke exprezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

Sudca v americkom štáte New York zamietol v piatok (29. 4.) žiadosť právnej zástupkyne bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa o zrušenie predchádzajúceho rozhodnutia. Podľa neho sa exprezident dopustil pohŕdania súdom a musí zaplatiť každým dňom vyššiu pokutu. Informovala agentúra Reuters.

Sudca Arthur Engoron v pondelok (25. 4.) rozhodol, že exprezident sa dopustil pohŕdania súdom. Tým, že „adekvátne nereagoval“ na žiadosť generálnej prokurátorky štátu New York v rámci vyšetrovania svojich podnikateľských aktivít. Sudca mu udelil pokutu 10 000 dolárov za každý deň omeškania.

Engorona nepresvedčilo ani čestné prehlásenie, ktoré Trump následne predložil súdu. Nič v ňom totiž nedokazuje, že sa exprezident naozaj pokúsil nájsť a odovzdať záznamy, ktoré od neho prokurátorka Letitia Jamesová žiada.

„Som prekvapený, že (Trump) údajne nemá žiadne dokumenty,“ povedal v piatok sudca. „Vašu žiadosť o ukončenie pokuty zvážim,“ odkázal Engoron Trumpovej právničke Aline Habbaovej. „Ale ak sa Vám neozvem, znamená to, že čas stále beží,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet