Na hlavný obsah

Sulík nevylúčil zníženie DPH na plyn na nulu

Chce tým predísť rapídnemu nárastu cien.

Sulík nevylúčil zníženie DPH na plyn na nulu
Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si vie predstaviť zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na plyn na nulu. Uviedol to v stredu (27. 4.) po rokovaní vlády.

Chce tým predísť rapídnemu nárastu cien plynu pre slovenských odberateľov, ktorý nás zrejme čaká v budúcom roku. Nulová DPH na plyn by mala platiť rok až dva.

„Cena plynu bude vysoká. Tu nemá zmysel klamať ľuďom. Hľadáme riešenie, ktoré predstavíme niekedy po lete. Chceme nájsť spôsob, aby bol čím menší nárast cien, najmä pre domácnosti,“ vyhlásil Sulík.

Situácia s dodávkami plynu je napätá, ale nie dramatická, tvrdí

Situácia s dodávkami plynu je napätá, ale pre Slovensko nateraz nie dramatická, tvrdí Sulík „Situáciu monitorujeme každý jeden deň. SPP má uhradené všetky svoje záväzky,“ dodal.

Sulík na otázku či štátny SPP požiadal o otvorenie účtu v rubľoch v Gazprombank nechcel odpovedať. Vyhlásil však, že ak by to Slovensko urobilo, tak by podľa neho neporušilo európske sankcie.

Najbližšia faktúra ruskému dodávateľovi plynu, spoločnosti Gazprom, bude splatná 20. mája. „Dovtedy je ešte čas komunikovať s Gazpromom tak, aby sa nám nestalo to, čo v Bulharsku alebo v Poľsku. Spravíme všetko pre to, aby plyn prúdil na Slovensko, a aby ho bolo dostatok pre domácnosti aj pre priemysel,“ dodal šéf rezortu hospodárstva.

Ten nemá obavu, že by na Slovensko prestal prúdiť plyn zo dňa na deň.

Podpredseda predstavenstva SPP Richard Prokypčák potvrdil, že dodávky plynu od spoločnosti Gazprom pokračujú v štandardnom režime. „Prísľub od spoločnosti Gazprom je dostatočný časový na to, aby sme sa vyrovnali s otázkami týkajúcimi sa platieb za plyn rubľami. Nepodceňujeme túto situáciu. Máme rôzne scenáre. Intenzívne komunikujeme s inými dodávateľmi plynu,“ povedal Prokypčák s tým, že v mori pláva ďalší tanker s LNG plynom určený pre Slovensko.

Mimoriadne zasadne hospodársky výbor

Vo štvrtok (28. 4.) bude o dodávkach zemného plynu mimoriadne rokovať parlamentný hospodársky výbor. Zvolal ho predseda výboru Peter Kremský (OĽANO) a pozval naň Sulíka, ako aj šéfov spoločností Eustream, SPP a Nafta.

„Výbor sa bude zaoberať preventívnymi opatreniami pri rôznych scenároch vývoja s dodávkami ruského plynu. Budeme sa zaujímať o to, aký objem plynu aktuálne na Slovensko priteká, aký je stav v zásobníkoch a ako vyzerajú krízové plány ministerstva hospodárstva na zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska,“ uviedol Kremský.

Podľa neho bude výbor zároveň žiadať aj dlhodobý akčný plán znižovania závislosti od dodávok energetických surovín z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko