Na hlavný obsah

Za plyn bude Slovensko platiť podľa Sulíka stále v eurách

Rubľami sa bude platiť len v nevyhnutnom prípade.

Za plyn bude Slovensko platiť podľa Sulíka stále v eurách
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) Foto: TASR

Vláda má jasný postoj k tomu, že Slovensko nepristúpi na ruské požiadavky a za plyn nebude platiť v rubľoch. Podľa predsedu SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka by štát však v nevyhnutnom prípade mohol takýto krok zvážiť.

Koaliční partneri označili jeho vyjadrenie za veľkú chybu. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Natália Holubová.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zdôraznil, že Slovensko aj naďalej bude trvať na tom, aby sa za plyn platilo v eurách. Odkázal to aj minister hospodárstva Richard Sulík, avšak nevylúčil ani iný „nevyhnutný“ scenár.

„Plyn sa nesmie zastaviť. Možno to je pre niektorých príliš pragmatická pozícia, ale, jednoducho, keď je tu podmienka platiť rubľom, tak plaťme rubľom. My kupujeme okolo 80 až 85 percent plynu z Ruska, tak ja v žiadnom prípade nebudem teraz robiť kroky, ktoré tieto dodávky ohrozia,“ povedal Sulík v relácii RTVS O 5 minút 12.

Skolabovaná ekonomika nikomu nepomôže, mieni Sulík

Odkedy sa začala vojna na Ukrajine, sme solidárni, ale ani skolabovaná slovenská či európska ekonomika nikomu nepomôže, dodal na sociálnej sieti minister hospodárstva.

Podotkol, že zmluvu neporušíme a Vladimirom Putinom sa nenecháme vydierať, pričom podľa neho si eurá môže zameniť doma v Kremli.

„Bolo tam vynechané jedno dôležité slovo, a to – ak to bude nevyhnutné. A nevyhnutné to môže byť jedine v tom prípade, ak takto bude postupovať celá Európska únia. Toto sme viackrát zdôraznili,“ vysvetlil vyjadrenia svojho šéfa štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS).

Minister vyvolal rozruch v koalícii

Niektorí koaliční partneri však považujú vyjadrenie ministra Sulíka za nešťastné. Podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej nimi ohrozuje dodávky plynu.

„Výrazne to oslabilo pozíciu Slovenska aj pri rokovaniach s Ruskom, keďže minister hospodárstva dopredu povedal, že keď sa nebude dať ináč, Slovensko sa nechá vydierať a ustúpi,“ uviedla Remišová.

Andrej Stančík (OĽANO) hovorí o neuváženom kroku, ktorého sa hneď chytili ruské médiá a šíria ich ako proruskú propagandu.

„Mlieko je už rozliate. Toto sú veci, ktoré by minister hospodárstva mal diskutovať s ministrom zahraničných vecí Korčokom, ktorý v tom má jasno a naplno chápe tú hru, ktorú Vladimir Putin hrá,“ povedal poslanec.

Hnutie Sme rodina vzniknutú situáciu komentovať nechcelo. Premiér pripomenul, že práve na slovenskú žiadosť sa začala koordinácia prístupu EÚ k platbám za dovoz plynu z Ruska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál