Na hlavný obsah

Svätý Otec znovu vyzval na veľkonočné prímerie na Ukrajine

Volá po zmiernení utrpenia ľudí.

Svätý Otec znovu vyzval na veľkonočné prímerie na Ukrajine
Na snímke pápež František. Foto: TASR

Pápež František v nedeľu (24. 4.) znovu vyzval na prímerie na Ukrajine počas pravoslávneho veľkonočného víkendu, aby sa „zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí“, nivočených vojnou. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Medzi veriacimi zhromaždenými na vatikánskom Námestí svätého Petra viali modro-žlté ukrajinské vlajky. Líder rímskokatolíckej cirkvi prítomným pripomenul, že pred dvoma mesiacmi 24. februára vypukli boje na Ukrajine.

„Namiesto toho, aby sa vojna zastavila, ešte sa zhoršila,“ dodal pápež.

Zastavte útoky, vyzýva pápež

„Je smutné, že v tieto najposvätnejšie a najslávnostnejšie dni pre kresťanov viac počujeme vražedný hluk zbraní, než zvuk zvonov ohlasujúcich zmŕtvychvstanie Krista,“ povedal František.

„Znovu vyzývam na veľkonočné prímerie, na ten najmenší hmatateľný prejav ochoty zaviesť mier,“ naliehal pápež.

„Zastavte útoky, aby sa zmiernilo utrpenie vyčerpaných ľudí,“ apeloval. Túto nedeľu (24. 4.) slávia pravoslávnu Veľkú noc Rusi aj Ukrajinci.

Koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu Amin Awad tiež vyzval na „okamžité zastavenie“ bojov v Mariupole na juhu Ukrajiny, aby sa umožnila evakuácia civilistov uviaznutých v tomto zničenom meste, ktoré je v súčasnosti takmer celé pod kontrolou Ruska.

Pápež už na Palmovú nedeľu 10. apríla vyzval na veľkonočné prímerie vedúce k „mieru prostredníctvom skutočných rokovaní“.

Vo štvrtok (21. 4.) František podporil výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na ukončenie bojov na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet