Na hlavný obsah

Svet čelí najväčšiemu nárastu cien energií od 70. rokov minulého storočia

Svetová banka predpovedá ohrozenie hospodárskeho rastu.

Svet čelí najväčšiemu nárastu cien energií od 70. rokov minulého storočia
Plynový sporák v domácnosti. Foto: TASR

Ceny energií od ruskej invázie na Ukrajinu prudko vzrástli a spolu s cenami ďalších komodít pravdepodobne zostanú na „historicky vysokých“ úrovniach až do roku 2024. To ohrozí hospodársky rast. Uviedla to v utorok (26. 4.) Svetová banka (SB). Informuje o tom agentúra AFP.

„To predstavuje najväčší komoditný šok od 70. rokov (minulého storočia),“ povedal viceprezident Svetovej banky pre spravodlivý rast, financie a inštitúcie Indermit Gill.

SB očakáva, že ceny energií sa tento rok zvýšia o 50 %. Situáciu zhoršujú aj obmedzenia v obchode a tiež rastúce ceny potravín, palív a hnojív.

Vyššie ceny ropy

„Tento vývoj začína vyvolávať prízrak stagflácie,“ varoval Gill vo vyhlásení k správe Svetovej banky Commodity Markets Outlook (Vyhliadky komoditných trhov).

Zopakoval výzvu ostatných predstaviteľov Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF) z predchádzajúcich dní a naliehal na vlády, aby „využili každú príležitosť na zvýšenie domáceho hospodárskeho rastu a vyhli sa krokom, ktoré poškodia globálnu ekonomiku“.

V správe sa tiež uvádza, že zvýšenie cien energií za uplynulé dva roky bolo najväčšie od ropnej krízy v roku 1973, keď Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vyhlásila embargo.

Očakáva sa, že v dôsledku vojny na Ukrajine a sankcií Západu proti Moskve dosiahne priemerná cena ropnej zmesi Brent tento rok 100 USD (93,06 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), čo bude najviac od roku 2013.

Cenové skoky obilia aj hnojív

SB ďalej predpokladá, že sa európske ceny zemného plynu zdvojnásobia v porovnaní s rokom 2021 a spolu s uhlím dosiahnu rekordnú úroveň.

Ceny obilia, ktorého kľúčovými producentmi sú Rusko a Ukrajina, ako aj ceny hnojív, zaznamenajú najväčšie cenové skoky od roku 2008. Ceny pšenice dosiahnu tento rok historické maximum.

Celkovo SB predpokladá, že ceny neenergetických komodít, vrátane poľnohospodárskych produktov a kovov, tento rok stúpnu o 20 %. Aj keď sa potom znížia, zostanú nad päťročným priemerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika