Na hlavný obsah

Svet o akútnej žltačke neznámeho pôvodu zatiaľ veľa nevie. Postihuje deti do 16 rokov

Na Slovensku neevidujú žiadny prípad.

Svet o akútnej žltačke neznámeho pôvodu zatiaľ veľa nevie. Postihuje deti do 16 rokov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred nárastom počtu prípadov akútnej žltačky neznámeho pôvodu u detí približne do 16 rokov. Prvé prípady pochádzajú z Veľkej Británie a šíria sa do viacerých krajín.

„To čo vieme o tomto ochorení, je že je, pravdepodobne, vírusového pôvodu. Zatiaľ, počas vyšetrovania prípadov, nezistili, že by mali jednotnú etiológiu, čiže by bol za to zodpovedný len jediný vírus,“ hovorí epidemiológ Jozef Šuvada. Ten zastupuje Slovensko vo Výkonnej rade Svetovej zdravotníckej organizácie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Nagyová.

Typické príznaky pre tieto infekcie sú bolesť brucha a tiež symptómy podobné žltačke. Na Slovensku zatiaľ takéto prípady nezaznamenali.

„Regionálne úrady sa začali spájať s pediatrami, infektológmi, gastroenterológmi a spádovými nemocnicami, aby v prípade, že zaznamenajú podobné prípady, zabezpečili potrebné odbery na následné laboratórne vyšetrovanie. A aby informáciu o podozrení na výskyt telefonicky oznámili príslušnému regionálnemu úradu,“ priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Úrad pripomenul, že vyšetrovania pokračujú vo všetkých krajinách, ktoré hlásia prípady. Podľa informácií medzinárodných zdravotníckych inštitúcií sa u týchto pacientov nepotvrdila prítomnosť vírusu hepatitídy žiadneho typu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál