Na hlavný obsah

Svetová banka očakáva, že by mohlo dôjsť k nárastu cien potravín o 37 percent

Zasiahlo by to najchudobnejších ľudí, myslí si jej šéf.

Svetová banka očakáva, že by mohlo dôjsť k nárastu cien potravín o 37 percent
Na ilustračnej snímke pekárenské výrobky. Foto: TASR

Prezident Svetovej banky David Malpass povedal, že svet čelí „humanitárnej katastrofe“, ktorá je dôsledkom potravinovej krízy zapríčinenej vojnou na Ukrajine. Informoval o tom portál britskej stanice BBC.

Dodal, že ak bude kríza pokračovať, rekordný nárast cien potravín uvrhne stovky miliónov ľudí do chudoby a zníži ich možnosť obživy. Svetová banka vypočítala, že by mohlo dôjsť k „obrovskému“ 37-percentnému skoku cien potravín.

To by najviac zasiahlo chudobných, ktorí „budú menej jesť a budú mať menej peňazí na čokoľvek iné, napríklad na školské vzdelávanie“.

„Je to ľudská katastrofa, čo znamená, že sa znižuje výživa ľudí. Ale potom sa to stáva aj politickou výzvou pre vlády, ktoré s tým nemôžu nič robiť. Nespôsobili to a vidia, že ceny idú hore,“ povedal na zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone.

Podľa neho sa rast cien dotkne širokého spektra potravín. „Ovplyvňuje to potraviny rôzneho druhu, oleje, obilniny a potom sa to dostáva do iných plodín, kukurice, pretože tie idú hore, keď ide hore pšenica“.

Svet má podľa šéfa Svetovej banky dostatok potravín na to, aby sa všetci jeho obyvatelia najedli. Celosvetové zásoby sú podľa historických štandardov veľké. Musí sa ale nastaviť proces zdieľania alebo predaja, aby sa potraviny dostali tam, kde ich potrebujú.

Namiesto dotovania výroby a obmedzovania cien by sa podľa Malpassa mali vlády zamerať na zvýšenie dodávok hnojív a potravín na celom svete. Pomoc by mala cieliť na najchudobnejších ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika