Na hlavný obsah

Svetové výdavky na zbrojenie premiérovo presiahli hranicu dva bilióny dolárov

V Rusku sa zbrojné výdavky za minulý rok zvýšili o 2,9 %.

Svetové výdavky na zbrojenie premiérovo presiahli hranicu dva bilióny dolárov
Ilustračné foto - vojenské stíhačky. Foto: TASR/AP

Svetové výdavky na armádu a zbrojenie v minulom roku vzrástli o 0,7 % v porovnaní s rokom 2020. Prvýkrát presiahli dva bilióny dolárov. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok (25. 4.) vo svojej správe informoval Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

Napriek negatívnym dosahom pandémie covidu-19 na ekonomiku krajiny sveta posilňovali svoje zbrojné arzenály, uviedol SIPRI. „V roku 2021 výdavky na zbrojenie vzrástli po siedmy raz v rade a dosiahli 2,1 bilióna dolárov. To je najvyššie číslo, ktoré sme kedy mali,“ povedal agentúre AFP predstaviteľ ústavu Diego Lopes da Silva.

Najviac vydali na armádu už tradične Spojené štáty – a to 801 miliárd dolárov. To bolo o 1,4 % menej ako v roku 2020. Pokles v nákladoch na zbrojenie v USA je podľa SIPRI daný predovšetkým nárastom inflácie v Spojených štátoch a stiahnutím amerických jednotiek z Afganistanu.

Na druhom mieste je Čína s odhadovanými 293 miliardami dolárov a medziročným zvýšením o 4,7 %. Nasleduje na treťom mieste India (76,6 mld.), štvrté Spojené kráľovstvo (68,4 mld.) a piate Rusko (65,9 mld.).

V Rusku sa zbrojné výdavky za minulý rok zvýšili o 2,9 %. Podľa Da Silvu bol nárast vo výdavkoch viditeľný predovšetkým ku koncu roka. „To sa dialo, keď Rusko zhromažďovalo vojská pri ukrajinských hraniciach pred februárovou inváziou na Ukrajinu,“ poznamenal. Podľa neho Rusko vynakladá na obranu 4,1 % svojho HDP, čo „je podstatne viac ako svetový priemer“.

Ukrajinské náklady na zbrojenie vzrástli od ruskej anexie Krymu o 72 percent. V minulom roku síce výdavky klesli o viac ako osem percent na 5,9 miliardy dolárov, napriek tomu však predstavovali 3,2 percenta ukrajinského HDP, uviedol SIPRI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet