Na hlavný obsah

Ochranári preberajú správu chránených území, sľubujú pozitívne zmeny

Zanikli Štátne lesy TANAP-u.

Veľký deň pre národné parky alebo splnený sen – hovoria ochranári, ktorí preberajú správu chránených území. V Tatranskom národnom parku (TANAP) to znamená, že úderom polnoci zanikli Štátne lesy TANAP-u.

Tatranskí lesníci sa fúziou ocitli pod jednou strechou so štátnymi ochranármi. „Nová“ Správa TANAP-u sľubuje pozitívne zmeny pre návštevníkov aj prírodu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ochranári prevzali od lesníkov do svojej správy viac ako 43 000 hektárov pozemkov v národnom parku, turistické trasy, horárne, ale aj múzeum, botanickú záhradu, výskumnú stanicu či stredisko genofondu rýb.

„Zbierkový fond múzea, to sú naozaj sadeničky, živé pstruhy a, samozrejme, tisíce ochranárskych spisov,“ vysvetľuje Pavol Majko, ktorý je poverený vedením Správy TANAP-u.

Ochranári a lesníci pod jednou strechou

Pod jednou strechou Správy TANAPu sa po rokoch opäť ocitlo 33 ochranárov a 125 lesníkov.

„Prechodom práv a povinností sa zachovali všetky pracovné miesta. A tým, že sme pod životným prostredím, je jasné, že ochrana prírody má prvoradé miesto,“ zdôraznil Majko.

„Každý lesník je aj ochranár, to znamená, že žiaden z lesníkov nemôže mať problém pracovať v organizácii, ktorá je tematicky rovnako ladená ako Štátne lesy Tatranského národného parku,“ hovorí Ján Marhefka, exriaditeľ Štátnych lesov TANAP-u.

Názorové rozdiely si vraj už vyriešia interne. Spor lykožrút tak definitívne zažehnali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko