Na hlavný obsah

Tri štáty EÚ prispejú približne 2,5 milióna eur na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine

Oznámenie prišlo po ich stretnutí s hlavným žalobcom ICC.

Tri štáty EÚ prispejú približne 2,5 milióna eur na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine
Muž smúti pri hrobe zabitých civilistov v meste Buča. Foto: TASR/AP

Nemecko, Holandsko a Švédsko poskytnú Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) približne 2,5 milióna eur na prešetrenie údajných vojnových zločinov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej holandský rezortný partner Wopke Hoekstra v pondelok (11. 4.) oznámili, že ich vlády darujú ICC po jednom milióne eur na vyšetrovanie.

Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová uviedla, že Štokholm poskytne 485 000 eur.

Moskva odmieta obvinenia

Rezorty diplomacií všetkých troch krajín príspevok oznámili po stretnutí s hlavným žalobcom ICC Karimom Khanom aj ďalšími krajinami Únie.

Khan ešte začiatkom marca, týždeň po spustení ruskej vojenskej ofenzívy, oznámil, že jeho úrad začal „aktívne vyšetrovanie“ možných vojnových zločinov na Ukrajine.

Ukrutnosti odhalené tento mesiac v ukrajinskom meste Buča blízko Kyjeva a minulotýždňový smrtiaci raketový útok na preplnenú železničnú stanicu v meste Kramatorsk podnietili aktivity na pomoc vyšetrovaniam. Vedie ich ukrajinská prokuratúra s forenznými expertmi z niekoľkých krajín EÚ.

Únia minulý týždeň oznámila, že poskytne 7,5 miliónov eur na vyškolenie ukrajinských prokurátorov na vyšetrovanie údajných vojnových zločinov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet