Na hlavný obsah

Poskytovatelia ubytovania Ukrajincom odovzdávajú tlačivá, úrady bojujú s nedostatkom času

Niektoré úrady predlžujú stránkové hodiny.

Poskytovatelia ubytovania Ukrajincom odovzdávajú tlačivá, úrady bojujú s nedostatkom času
Na snímke žena z Doneckej oblasti so svojím sedemročným synom. Foto: TASR

Miestne úrady na celom Slovensku prijímajú dokumenty a výkazy od občanov, ktorí prichýlili odídencov z Ukrajiny a žiadajú preplatenie ubytovania za február a marec.

Vo štvrtok (7. 4.) je posledný deň na odovzdanie potrebných tlačív obciam. Na pracoviskách v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave doposiaľ prijali stovky žiadostí.

Niektoré úrady predlžujú stránkové hodiny a navyšujú počty pracovníkov. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

V Košiciach riešia situáciu operatívne

Na miestnom úrade v mestskej časti Košice-sever zatiaľ zvýšený nápor ľudí nepocítili. Starosta František Ténai však hovorí, že veľa situácií riešia operatívne.

„Náročné je najmä to, že sa podmienky, otázky a celé to vybavovanie priebežne mení. To znamená, že vznikajú rôzne otázky a nejasnosti, ktoré si treba v tejto súvislosti vyjasniť,“ uviedol Ténai.

Stovky žiadostí doposiaľ prijali na miestnom úrade v bratislavskom Starom meste. Koordinátor procesov Vladimír Lauko uviedol, že na vybavovanie dokumentov vyčlenili dve pracoviská a 16 zamestnancov z rôznych oddelení úradu.

„Včera sme mali riadny nával občanov, 80 % všetkých vlastníkov, ktorí k nám chodia nemajú vyplnené tlačivá. U nás sa potom vypĺňajú, v mnohých prípadoch tlačivá ani nemajú,“ povedal.

Dodáva, že hoci sú tlačivá zverejnené na stránke ministerstva vnútra, pracovníci pociťujú časový stres.

„Zverejnili ich tam od minulého týždňa, od piatku alebo od štvrtka, s tým, že sme sa aj my museli oboznámiť s tými tlačivami. Ani pre nás nie je jednoduché skontrolovať tlačivá korektným spôsobom,“ doplnil.

Ľudia robia pri vypisovaní dokumentov chyby

Nedostatok informácií a času pociťujú aj v Banskej Bystrici. „Problémy vznikajú v súvislosti s tým, že tie informácie, dokumenty a žiadosti zo strany štátu prišli dosť neskoro. Preto ľudia nemajú dostatok času na to, aby si ich preštudovali, a tak robia pri vyplňovaní dokumentov chyby,“ uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Na pracoviskách miestnych úradov prenajímateľom s vypĺňaním pomôžu. Zhodujú sa, že celý proces urýchli, ak si občania dokumenty prinesú vytlačené a podľa možností vyplnené.

Ide o zmluvu o ubytovaní, čestné vyhlásenie, kópiu dokladu odídenca a výkaz o počte nocí, počas ktorých prenajímateľ ubytovanie poskytol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál