Na hlavný obsah

Ubytovňu v Gabčíkove, kde sú teraz aj ukrajinskí utečenci, odkúpila súkromná firma

Predtým ju vlastnila STU.

Štátna ubytovňa, v ktorej je aktuálne asi 700 utečencov z Ukrajiny, skončila v rukách súkromnej firmy. Komplex v Gabčíkove predala koncom marca Slovenská technická univerzita (STU) eseročke zo Šamorína ako jedinému záujemcovi. To, kde skončia stovky ľudí a čo nahradí tisíc lôžok pre štát, je teraz otázne.

Roky v nej prespávali robotníci a v časoch krízy slúžila štátu. Ubytovať v nej môžu až tisíc ľudí. V roku 2015 to boli utečenci zo Sýrie, na začiatku pandémie ľudia v karanténe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

STU, doterajší vlastník, sa naposledy dohodol s rezortom vnútra, že v Gabčíkove ubytuje utečencov z Ukrajiny. Stále je ich tam vyše 700. Vlastník je však už iný – rodinná firma zo Šamorína.

„Prevádzka zariadenia bola dlhodobo neefektívna a univerzita nemala prostriedky na potrebné opravy. Verejná súťaž prebiehala v rokoch 2018 až 2021. Až v poslednom – štvrtom kole sa prihlásila spoločnosť B.D.B. GROUP, s.r.o. ako jediný záujemca,“ vysvetlil Juraj Rybanský, hovorca STU.

Reagovali na inzerát v novinách. Za 11-hektárový areál zaplatili približne 3,5 eur. Znalec ho najprv ohodnotil na 7 miliónov, no keď sa za tri roky žiaden kupec nenašiel, cena klesla o polovicu.

Podpis na zmluve patrí 31-ročnej konateľke z Báču. Jej firma sa podľa informácií RTVS venuje oprave a prenájmu budov. V Gabčíkove chce mať ďalej ubytovňu alebo zariadenie sociálnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny