Na hlavný obsah

Ruskú učiteľku po protivojnových vyjadreniach zatkli, udali ju žiaci

Incident sa stal v meste Penza.

Ruskú učiteľku po protivojnových vyjadreniach zatkli, udali ju žiaci
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Učiteľku angličtiny v ruskom meste Penza zhruba 550 kilometrov juhovýchodne od Moskvy zatkli po tom, ako jej žiaci na polícii nahlásili, že mala protivojnové poznámky. Informovala o tom v piatok (1. 4.) večer stanica BBC odvolávajúca sa na správu, ktorú zverejnil portál Meduza.

Študenti v tínedžerskom veku boli zjavne znepokojení z toho, že sa im zrušil plánovaný športový výlet do Česka, pričom svojej 55-ročnej učiteľky angličtiny, Iriny Genovej, sa pýtali, čo si o tom myslí. Diskusiu s ňou z 18. marca si nahrali.

Prepis ich rozhovoru zverejnil web Meduza založený nezávislými ruskými novinármi a momentálne sídliaci v Lotyšsku.  Učiteľka podľa neho žiakom povedala, že zrušenie cesty bolo správne. Zároveň dodala, že takéto veci sa budú naďalej stávať, ak sa Rusko „nezačne správať civilizovane“.

Rusko tiež prirovnala k Severnej Kórei a na vojnu na Ukrajine „vyjadrila odlišný názor od toho oficiálneho“, uviedla Meduza, ktorú zmonitorovala BBC. Genovej teraz pravdepodobne hrozí pokuta až do výšky 5,1 milióna rubľov alebo maximálne desaťročné väzenie.
     
     
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet