Na hlavný obsah

Uhorský Hippokrates Karol Otto Moller zomrel pred 275 rokmi

Ako prvý župný lekár prišiel s prehliadkami obyvateľov na vidieku.

Uhorský Hippokrates Karol Otto Moller zomrel pred 275 rokmi
Na snímke portrét Karola Otta Mollera. Foto: Wikipedia - Wellcome Library London

Karol Otto Moller, prezývaný tiež uhorský Hippokrates, zomrel pred 275 rokmi v Banskej Bystrici – 16. apríla 1747. Do dejín sa zapísal ako významný lekár a organizátor prvého verejného zdravotníctva v Uhorsku.

Moller sa narodil 10. januára 1670 v Bratislave, kde strávil detstvo aj svoje študentské roky, píše webový portál petrzalcan.sk. Medicínu však odišiel študovať do Altdorfu vo Švajčiarsku.

Začiatkom 18. storočia sa Karol Otto Moller stal súkromným lekárom šľachtica Františka II. Rákociho, s ktorým prežil všetky jeho protihabsburské výpravy.

Keď bol však Rákoci porazený, Moller sa usídlil v Banskej Bystrici, kde pracoval ako mestský lekár. Neskôr sa vypracoval na hlavného lekára Zvolenskej a Turčianskej župy.

Lekár sa stal významnou osobnosťou mesta Banská Bystrica, hoci je rodákom z Bratislavy. Banskobystričania si ho viackrát zvolili za richtára, konkrétne v rokoch 1734, 1738, 1742 a 1746. V meste tiež vlastnil lekárne a postupne zbohatol. Peniaze z lekárstva neskôr podľa portálu investoval aj do baníctva.

V roku 1728 ho Karol IV. povýšil do šľachtického stavu. „Jeho služby využívali aj príslušníci cisárskeho dvora. Svoje schopnosti preukázal aj pri zdolávaní moru v rokoch 1706 a 1716, ktorý vtedy postihol najmä Pohronie a Turiec,“ konštatoval web.

Založil lekársku školu, do ktorej chodil aj Bel

Preslávil sa tým, že ako prvý župný lekár v Uhorsku zaviedol pravidelné návštevy obcí v celej župe dvakrát do roka. Ich účelom boli kontroly zdravotného stavu obyvateľstva. Jeho práca však mala prínos aj vo farmakológii – skúmal a zavádzal nové liečivá a viaceré z nich pripravoval vo svojom laboratóriu, pripomína web.

Keďže začiatkom 18. storočia v Uhorsku neexistovala žiadna lekárska škola, v roku 1713 sa Moller rozhodol, že na vlastné náklady založí súkromnú.

Tá mala za cieľ pripravovať adeptov medicíny na štúdium na zahraničných univerzitách s cieľom ich rýchlejšieho absolvovania. Škola sa čoskoro stala známa po celej krajine.

Študoval tam aj Matej Bel, s ktorým sám Moller neskôr spolupracoval. Inštitúcia však po jeho smrti zanikla.

Zaujímal sa aj o liečivé pramene, najmä tie, ktoré sa nachádzajú na území dnešného stredného Slovenska. Venoval sa prameňov v Sklených Tepliciach, Vyhniach či Sliači. Robil rozbory minerálnych a termálnych vôd, jeho chemické analýzy sú vynikajúcim obrazom súdobých analytických metodík, dodáva web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko