Na hlavný obsah

Ukrajina dúfa, že sa kandidátskou krajinou EÚ stane už v najbližších týždňoch

Hovorí sa o prístupových rokovaniach v zrýchlenom konaní.

Ukrajina dúfa, že sa kandidátskou krajinou EÚ stane už v najbližších týždňoch
Na ilustračnej snímke ľudia držia vlajky Európskej únie a Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajina dúfa, že sa jej už v priebehu niekoľkých týždňov podarí získať štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Povedal to v pondelok (18. 4.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stretnutí so šéfom delegácie EÚ na Ukrajine Mattiom Maasikasom.

Zelenskyj zároveň Maasikasovi odovzdal vyplnený dotazník potrebný na uchádzanie sa o členstvo v EÚ, ktorý mu 8. apríla –  počas svojej návštevy v Kyjeve – odovzdala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ukrajinský ľud je mentálne v Európe už dlho

Zelenskyj povedal Maasikasovi, že Kyjev verí, že v tomto smere získa podporu Únie a stane sa „kandidátom na prijatie“. Následne sa už bude môcť začať ďalšia „záverečná fáza“ prístupového procesu.

„Skutočne veríme, že táto procedúra sa uskutoční v najbližších týždňoch,“ povedal ukrajinský prezident. Dodal, že ukrajinský ľud je „mentálne v Európe už dlhý čas“.

Prístupové rokovania v zrýchlenom konaní?

Šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak uviedol, že Ukrajina dúfa, že štatút kandidátskej krajiny získa na júnovom samite EÚ. „Následne by sa mali začať prístupové rokovania, ktoré by mali prebiehať v zrýchlenom konaní. Ukrajina bude v EÚ,“ uviedol.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet