Na hlavný obsah

Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom v Mariupole „bez akýchkoľvek podmienok“

Vyhlásil to poradca ukrajinského prezidenta.

Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom v Mariupole „bez akýchkoľvek podmienok“
Žena stojí pred zničenou bytovkou v Mariupole. Foto: TASR/AP

Ukrajina chce uskutočniť „špeciálne kolo rokovaní“ s Ruskom v Mariupole „bez akýchkoľvek podmienok“, oznámil v stredu (20. 4.) poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

„Áno. Bez akýchkoľvek podmienok. Sme pripravení usporiadať ‚špeciálne kolo rokovaní‘ priamo v Mariupole. Jeden na jedného, dvaja na dvoch. Zachrániť našich chlapov, Azov, vojakov, civilistov, deti, živých a zranených. Všetkých. Pretože sú naši. Pretože sú v mojom srdci. Navždy,“ napísal Podoľak na twitteri.

Podľa Sky News je v juhoukrajinskom Mariupole podľa všetkého stále približne 100 000 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol.

Zároveň uviedol, že v tamojšom  metalurgickom komplexe Azovstaľ by sa stále malo schovávať približne 1 000 civilistov. Medzi nimi sú aj poslední z ukrajinských obrancov tohto mesta.

Zelenskyj tiež uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny. Ten mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet