Na hlavný obsah

Na Ukrajine by sa v sobotu malo otvoriť 7 humanitárnych koridorov

Jeden z nich má ísť aj z Mariupola.

Na Ukrajine by sa v sobotu malo otvoriť 7 humanitárnych koridorov
Ľudia v Irpine pri Kyjeve. Foto: TASR/AP

Na Ukrajine by sa v sobotu (2. 4.) malo otvoriť sedem koridorov pre evakuáciu obyvateľov z obliehaných oblastí. Jeden má byť aj v najhoršie postihnutom Mariupole.

Oznámila to v sobotu podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková, informovala agentúra Reuters. Práve do ruskými silami obkľúčeného Mariupolu smeroval v piatok (1. 4.) humanitárny konvoj Červeného kríža, do mesta sa ale napokon nedostal.

Kyjev však verí, že v sobotu bude situácia lepšia. Na evakuáciách sa totiž podľa poradcu ukrajinského prezidenta Oleksija Arestovyča dohodli delegácie Ruska a Ukrajiny pri rozhovoroch v tureckom Istanbule.

„Myslím, že v sobotu alebo možno v nedeľu vypočujeme dobré správy týkajúce sa evakuácie obyvateľov Mariupola,“ povedal podľa agentúry Reuters v ukrajinskej televízii.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) v piatok do mesta na juhovýchode Ukrajiny vyslal svoj tím, ktorý mal viesť konvoj 54 autobusov a množstvo osobných áut.

Nakoniec sa ale musel kvôli podmienkam v oblasti otočiť, ešte kým sa do Mariupolu dostal. V meste, ktoré malo pred vojnou vyše 400 000 obyvateľov, je vo veľmi zložitých podmienkach stále okolo 160 000 ľudí. Okolo 5 000 obyvateľov už podľa tunajších úradov prišlo o život.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet