Na hlavný obsah

Ukrajina kritizuje firmy za spoluprácu s Ruskom. Ak prestaneme, svet bude hladovať, bránia sa

Cieľom je obmedziť prehĺbenie potravinovej krízy.

Ukrajina kritizuje firmy za spoluprácu s Ruskom. Ak prestaneme, svet bude hladovať, bránia sa
Na snímke klas pšenice. Foto: TASR

Ukrajina obviňuje skupinu západných firiem, že aj naďalej obchodujú s Ruskom a dodávajú mu komodity, bez ktorých by sa nezaobišlo tamojšie poľnohospodárstvo.

Moskva zásobuje obilninami veľkú časť sveta. Giganti na kritiku Kyjeva reagujú tvrdením, že urobiť správne rozhodnutia vôbec nie je jednoduché. Ak odídu z ruského trhu, svet bude hladovať.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Peniaze pošpinené krvou?

Prestaňte obchodovať s Ruskom, kým neukončí inváziu – píšu ukrajinskí farmári v liste adresovanom nemeckej firme BASF. Spolu s gigantom Bayer, nadnárodnou spoločnosťou Syngenta a ďalšími, na rozdiel od mnohých iných, neodišla z ruského trhu.

Krajine dodávajú komodity potrebné v poľnohospodárstve. „Od pomerne logických ako je poľnohospodárska technika alebo osivá až po priemyselný chov lososov, chmeľ na výrobu piva a tak ďalej. Česká republika napríklad vyváža oplodnené slepačie vajcia do Ruska v hodnote desiatok miliónov dolárov ročne,“ hovorí komentátor Hospodářskych novin Ondřej Soukup.

Ukrajinskí predstavitelia opakovane kritizujú spoločnosti stále obchodujúce s Ruskom. Tvrdia, že ich peniaze sú pošpinené krvou Ukrajincov zabitých vo vojne.

Ani Európska únia sa však neuchýlila k sankciám, ktoré by výraznejšie zasiahli ruské poľnohospodárstvo. Zrejme si tiež podľa analytikov uvedomuje, že Rusko zásobuje predovšetkým obilninami veľkú časť sveta. Niektoré rozvojové krajiny sú od neho doslova závislé.

Spolupráca bude zrejme pokračovať

Spolupráca západných dodávateľov osív, pesticídov alebo kombajnov s Moskvou bude preto podľa Ondřeja Soukupa pokračovať. Cieľom je obmedziť prehĺbenie potravinovej krízy.

Zdôrazňuje, že ruská strana dokáže len ťažko nájsť adekvátnu náhradu.„Intenzívne sa snažia vymýšľať iné dodávateľské reťazce, ale rozhodne to nie je nič jednoduché a v tých objemoch, ktoré by Rusko potrebovalo. V zásade žiadny výrobca, či už v Indii, Číne, kdekoľvek, to asi nemá,“ vysvetľuje.

Znepokojujúco však znie varovanie ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva, podľa ktorého by krajina mohla úrodu predávať len takzvaným spriateleným štátom.

Spoluprácu s Ruskom v ďalších rokoch preto viaceré kľúčové západné firmy podmieňujú krokmi Moskvy a vývojom situácie na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál