Na hlavný obsah

Ukrajina oslobodila ďalšiu oblasť od ruských vojsk

Prebiehali aj ďalšie evakuácie civilistov.

Ukrajina oslobodila ďalšiu oblasť od ruských vojsk
Evakuačné autobusy. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky sa „aktívne sťahujú“ zo Sumskej oblasti. Oznámil to v nedeľu (3. 4.) tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj, podľa ktorého je však ešte príliš skoro na to, aby mohol povedať, že oblasť „oslobodili“. Informovali o tom v pondelok (4. 4.) agentúra DPA a stanica CNN.

Podľa Žyvyckého minulý týždeň zaznamenali v oblasti medzi mestami Bilopilľa a Konotop veľký počet ruských vojakov, ktorí „strieľali hlava nehlava a terorizovali“ civilistov.

„Naše jednotky ich vyháňali von z Kyjevskej a Černihivskej oblasti a spôsobovali im straty. Konotopský okres však stále nie je na 100 percent oslobodený od Rusov,“ uviedol Žyvyckyj vo videu zverejnenom na sociálnej sieti telegram.

Žyvyckyj tiež upozornil na to, že cez koridory z Kyjeva a Černihivu prišlo mnoho ruských vojenských vozidiel. Preto je teraz v Sumskej oblasti možné nájsť množstvo zničených ruských tankov a vojenského vybavenia.

Evakuácie civilistov

Okrem toho sa v nedeľu podľa ukrajinských zdrojov podarilo dostať viac než 2 600 ľudí do bezpečia z ukrajinských miest, kde prebiehali obzvlášť ťažké boje. Uviedla agentúra DPA.

Z celkového počtu 2 694 osôb takmer 1 500 zachránili z Luhanskej oblasti, uviedla v nedeľu podľa novín Ukrajinska pravda ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Ruské jednotky zároveň obvinila z porušenia vzájomného dohodnutého pokoja zbraní.

V priebehu nedele približne 500 osôb z obliehaného prístavného mesta Mariupol i z mesta Berďansk ušlo vlastnými vozidlami do Záporožia, píše DPA.

Podľa vyjadrení Vereščukovej sa aj siedmim autobusom sprevádzanými Medzinárodným výborom Červeného kríža podarilo presunúť z Mariupolu do mesta Manhuš. V piatok (1. 4.) musel Červený kríž pokus o evakuáciu prerušiť. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z marenia evakuácie civilistov z Mariupola.

Stanica BBC uvádza, že sa nedalo bezprostredne zistiť, odkiaľ presne sa nedeľňajšie evakuácie uskutočnili. V uplynulých dňoch sa však mnohé takéto presuny zrealizovali využitím humanitárnych koridorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet