Na hlavný obsah

Čakajú nás bitky na východe a juhu, povedal Zelenskyj

Situácia v oblastiach je podľa neho zložitá.

Čakajú nás bitky na východe a juhu, povedal Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára ľuďom prostredníctvom videa. Foto: SITA/AP

Situácia na juhu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zostáva mimoriadne ťažká, vyhlásil v piatok (1. 4.) vo videoprejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že Rusko posilňuje svoje pozície pri obliehanom prístavnom meste Mariupol.

„Čakajú nás bitky. Stále musíme ujsť veľmi ťažkú cestu, aby sme získali všetko, čo chceme,“ uviedol Zelenskyj. „Nech sa stane čokoľvek, všetci musíme myslieť na budúcnosť, na to, aká bude Ukrajina po tejto vojne, aké budú naše životy, pretože je to boj o našu budúcnosť,“ dodal podľa serveru Kyiv Independent prezident.

Moskva v utorok (29. 3.) oznámila, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a tiež Černihivu na severe krajiny. Ruské ministerstvo obrany zároveň určilo za nový cieľ „oslobodenia“ Donbasu na východe.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes vo štvrtok (31. 3.), že ruské ozbrojené sily sa teraz pokúšajú preskupiť, doplniť zásoby a posilniť svoju ofenzívu v oblasti Donbasu.

Do strategicky dôležitého Mariupola mieri konvoj 45 autobusov s humanitárnou pomocou, ktoré majú následne z obliehaného mesta evakuovať civilistov. Juhoukrajinské mesto na začiatku tohto mesiaca obkľúčili ruské jednotky, ktoré ho odvtedy ťažko ostreľujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet