Na hlavný obsah

Rusi podľa Ukrajiny uniesli 11 starostov

Jednu mali zabiť v zajatí.

Rusi podľa Ukrajiny uniesli 11 starostov
Na snímke ruskí vojaci na Donbase. Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Ruské sily uniesli na Ukrajine už 11 tamojších primátorov, oznámila v nedeľu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Píše o tom agentúra AFP.     

„Do nedele (3. 4.) je v zajatí 11 šéfov lokálnych samospráv z Kyjevskej, Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej, Mykolajivskej a Doneckej oblasti,“ povedala Vereščuková vo videu zverejnenom na svojom účte na Telegrame.

Vereščuková tiež ohlásila, že vláda v Kyjeve sa v sobotu (2. 4.) dozvedela, že „v zajatí zabili“ starostku obce Motyžyn ležiacej západne od Kyjeva Oľhu Suchenkovú spolu so svojím manželom. Prokuratúra ich únos nahlásila 26. marca.

Vicepremiérka dodala, že o prípadoch unesených primátorov budú informovať Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), OSN a ďalšie organizácie. Vyzvala, aby „každý urobil, čo je v jeho silách, aby sme ich dostali späť“.

Ukrajina ich chce oslobodiť

Ukrajina sa podľa jej slov bude usilovať zaistiť, že „naši civilisti, primátori, kňazi, novinári a aktivisti budú oslobodení“, píše stanica CNN. Dodala, že „ide vojnový zločin a tí, čo sú zaň zodpovední, budú potrestaní v súlade s medzinárodným humanitárnym právom“.

Európska únia odsúdila únosy viacerých primátorov na Ruskom okupovaných územiach vrátane primátora juhoukrajinského mesta Melitopol, ktorý bol prepustený na slobodu výmenou za niekoľko zajatých Rusov.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v nedeľu vyhlásila, že zdokumentovala viacero prípadov, keď ruské sily spáchali vojnové zločiny voči civilistom v okupovaných oblastiach Černihivskej, Charkovskej a Kyjevskej.

Išlo o prípad opakovaného znásilnenia a tiež popravy. Vojaci sa tiež zaplietli do rabovania, pričom miestnym obyvateľom ukoristili jedlo, oblečenie či drevo na kúrenie, dodala HRW.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet