Na hlavný obsah

Ukrajina sa s Ruskom predbežne dohodla na otvorení evakuačného koridoru z Mariupolu

Evakuovať by mohli až 6 000 civilistov.

Ukrajina sa s Ruskom predbežne dohodla na otvorení evakuačného koridoru z Mariupolu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa v stredu (20. 4.) dohodla s ruskými silami na otvorení humanitárneho koridoru určeného na bezpečný odchod civilistov zo zdevastovaného prístavného mesta Mariupol.

Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. „Podarilo sa nám dosiahnuť predbežnú dohodu o humanitárnom koridore pre ženy, deti a starších ľudí,“ napísala v aplikácii Telegram Vereščuková.

Evakuácia bude smerovať do Záporožia

Civilisti dostali pokyn zhromaždiť sa o 13.00 h SELČ na evakuáciu, ktorá bude smerovať do mesta Záporožie.

Starosta Mariupola Vadym Bojčenko vyjadril presvedčenie, že z obliehaného mesta sa v stredu (20. 4.) v 90 autobusoch podarí evakuovať 6 000 civilistov, píše denník The Guardian.

Evakuácie z ukrajinských oblastí boli posledné tri dni pozastavené. Kyjev tvrdil, že dohodu nemožno dosiahnuť, keďže Rusko zintenzívnilo útoky.

Ruské ministerstvo obrany dalo v stredu (20. 4.) ráno ukrajinským silám v Mariupole nové ultimátum a vyzvalo ich, aby zložili zbrane do 13.00 h SELČ.

Rusi sú v presile

Rezort vo vyhlásení uviedol, že otvoril humanitárny koridor z oceliarní Azovstaľ, aby sa ukrajinskí vojaci mohli stiahnuť  a dobrovoľne zložiť zbrane. Otvorenie koridoru má umožniť aj evakuáciu civilistov.

Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v Mariupole, v stredu skoro ráno v príspevku na facebooku uviedol, že jeho jednotky „možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám“.

„Nepriateľ je v presile desať na jedného,“ uviedol Volyna vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

„Apelujeme na všetkých svetových lídrov a žiadame ich, aby nám pomohli. Žiadame ich, aby využili postup stiahnutia a odviedli nás na územie štátu tretej strany,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet