Na hlavný obsah

Ukrajina už vyplnila dotazník ku kandidatúre do EÚ

Očakáva, že štatút kandidátskej krajiny získa v júni.

Ukrajina už vyplnila dotazník ku kandidatúre do EÚ
Ilustračné foto - vlajky Európskej únie. Foto: RTVS

Ukrajina vyplnila dotazník, ktorý by sa mal stať východiskovým bodom pre rozhodovanie Európskej únie o členstve Kyjeva v EÚ. Podľa agentúry Reuters o tom informoval v pondelok (18. 4.) zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Ihor Žovkva.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odovzdala dotazník ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému počas svojej návštevy v Kyjeve 8. apríla.

„Stojíme pri vás a vašom európskom sne,“ povedala vtedy von der Leyenová a sľúbila urýchlenie rozhodovacieho procesu.

Kyjev požiadal o členstvo v Európskej únii krátko po tom, ako 24. februára na Ukrajinu zaútočili ruské vojská. Žiadosť teraz skúma Európska komisia.

Agentúra DPA poznamenáva, že vstupný proces pripojenia sa k bloku 27 krajín je dlhý a komplikovaný. Aj keby EK vyhodnotila žiadosť pozitívne, pred začiatkom podrobných rozhovorov o členstve musia schváliť kandidátsku krajinu všetky členské štáty.

„Dnes môžem oznámiť, že ukrajinská strana dokončila vypĺňanie dokumentu,“ oznámil Žovkva v nedeľu (17. 4.) večer. „Očakávame, že odporúčanie bude pozitívne a potom bude všetko závisieť od členských štátov EÚ,“ dodal.

Ukrajina podľa Žovkvu očakáva, že štatút kandidátskej krajiny získa na zasadnutí Európskej rady 23. a 24. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet