Na hlavný obsah

Ukrajinci si už môžu prevziať sociálne dávky

Prilepšiť si môže približne 16 000 odídencov z Ukrajiny.

Odídenci z Ukrajiny na Slovensku môžu od utorka (19. 4.) získať podporu. Ústredie práce im prostredníctvom Slovenskej pošty vyplatí sociálne dávky. Nárok majú tí, ktorí o ne požiadali, a zároveň získali štatút odídenca.

Vďaka zákonu Lex Ukrajina si môže na Slovensku prilepšiť približne 16 000 odídencov z Ukrajiny. Ak si peniaze vyberú osobne na pobočkách Slovenskej pošty, musia sa preukázať špeciálnym tlačivom.

„Je to potvrdenie o udelení alebo predĺžení tolerovaného pobytu na území Slovenskej republiky. Keď sa na pošte týmto preukáže, tak dostane vyplatenú dávku, výšku ktorej určilo ústredie práce vecí sociálnych rodiny,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najnižšia výška je 68,80 eur, ak ide o jednotlivca. Najvyššia suma dávky je 241,30 eur, pokiaľ sa dvojica stará o viac ako 4 deti,“ vysvetlil riaditeľ ÚPSVaR v Banskej Bystrici Tomáš Gbúr.

Na strednom Slovensku, konkrétne v banskobystrickom regióne, predpokladajú, že pre odídencov z Ukrajiny vyplatia zhruba 400 dávok v hmotnej núdzi.

Nápor očakávajú v Bratislave či Košiciach

Finančnú pomoc od štátu, približne 150 eur, si v utorok prišla prevziať aj Líza, ktorá žije dočasne v Banskej Bystrici už druhý mesiac.

„Som veľmi vďačná, že máme takúto možnosť, pretože Ukrajincom pomáhať nemusíte, ale napriek tomu to robíte,“ povedala Ukrajinka Líza.

Slovenská pošta nepredpokladá, že by sa pre vyplácanie dávok mali tvoriť rady pred pobočkami. Väčší nápor očakávajú len v Karlovej Vsi a v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko