Na hlavný obsah

Ukrajincov, ktorí sa pokúsili kapitulovať, Rusi zabili, tvrdia Američania

Hovoria o možnom porušení základnej zásady vojnového práva

Ukrajincov, ktorí sa pokúsili kapitulovať, Rusi zabili, tvrdia Američania
Ilustračné foto - ukrajinskí vojaci sprevádzajú utekajúcich civilistov. Foto: TASR/AP

Spojené štáty tvrdia, že majú vierohodné informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať v Doneckej oblasti. V stredu (27. 4.) to podľa stanice CNN na pôde OSN povedala osobitná vyslankyňa USA pre medzinárodnú trestnú spravodlivosť Beth van Schaacková. Násilie je podľa nej systematické a nie je výsledkom činov jednotlivcov.

„Teraz máme vierohodné informácie, že ruská vojenská jednotka operujúca v okolí Donecka popravila Ukrajincov, ktorí sa pokúšali vzdať. Namiesto toho, aby ich vzala do väzby,“ povedala Van Schaacková.

„Ak by to bola pravda, išlo by o porušenie základnej zásady vojnového práva. A to zákazu hromadnej popravy civilistov a bojovníkov, ktorí sú mimo boja z dôvodu kapitulácie, zranenia alebo iných foriem zneschopnenia,“ dodala.

USA majú podľa van Schaackovej tiež vierohodné správy o mučení, o sexuálnom násilí na ženách a dievčatách. Ale aj o ľuďoch zabitých na spôsob popravy so zviazanými rukami.

Množstvo informácií podľa nej naznačuje, že „zverstvá nie sú výsledkom zbehlých jednotiek alebo jednotlivcov. Skôr odhaľujú hlboko znepokojujúci vzorec systematického zneužívania vo všetkých oblastiach, kde sa ruské sily angažujú.“

Ruskému vojenskému a politickému vedeniu odkázala, že USA ich počínanie naďalej pozorne sledujú. Povolajú ich k zodpovednosti, uviedol ruskojazyčný web stanice BBC.

Van Schaacková stojí od marca na čele úradu, ktorý zabezpečuje odborné poradenstvo ministerstvu zahraničia USA a americkým diplomatom v otázkach súvisiacich s vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Úrad tiež koordinuje postoj USA k súdom, ktoré stíhajú osoby zodpovedné za tieto trestné činy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet