Na hlavný obsah

Ukrajinské matky si pochodom v Bratislave pripomenuli obete vojny

Ukrajinky rozprávali príbehy o záchrane svojich detí.

Následkom vojny na Ukrajine zomrelo už vyše sto detí. Ich počet každý deň narastá. Znepokojenie s neutíchajúcim konfliktom prišli v nedeľu (10. 4.) do bratislavských ulíc vyjadriť nielen ukrajinské matky s deťmi, ale aj desiatky obyvateľov Slovenska. Spoločne prosili za mier na Ukrajine.

Protestujúci sa presunuli z Rybného námestia na Hlavné námestie v Bratislave, kde ukrajinské matky rozprávali príbehy o tom, ako zachraňovali svoje deti v pri úteku z Ukrajiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jednou z nich je aj Ina, ktorá so svojimi štyrmi deťmi odišla najskôr na západ Ukrajiny. Neskôr sa však necítili bezpečne ani tam, preto sa rozhodli prísť na Slovensko.

„Keď začala vojna, my sme boli doma, vstali sme, zobrali sme deti, zbalili ruksaky a išli sme hľadať bezpečné miesto. Zobudili sme sa 24. februára o 5 h ráno na zvuky výbuchov,“ uviedla Ina.

Podujatie organizovali už viackrát

„Ako matka si myslím, že tak ako mnohé ďalšie matky viac ako kedykoľvek predtým si vážime to, čo máme. Môžeme naše deti s relatívnym pokojom ukladať k nočnému spánku,“ povedala účastníčka protestu Miroslava.

Iniciatívy Mier Ukrajine a Znepokojené matky organizovali podujatia za mier u našich východných susedov už viackrát. Podľa nich je dôležité, aby sa o konflikte hovorilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny