Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament označil počínanie Rusov za genocídu

Vyzval tiež ostatné parlamenty, aby urobili to isté.

Ukrajinský parlament označil počínanie Rusov za genocídu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament vo štvrtok (14. 4.) schválil uznesenie, v ktorom označil počínanie ruskej armády na Ukrajine za genocídu. Vyzval tiež parlamenty, vlády a organizácie vo svete, aby urobili to isté. Parlament to oznámil na sociálnej sieti telegram.

„Ruské počínanie má za cieľ systematicky a súvisle vyhladzovať ukrajinský ľud, uprieť mu právo na sebaurčenie a nezávislý vývoj,“ stojí v texte. Hlasovalo zaň 363 zákonodarcov zo 450.

„Preto je nevyhnutné akcie, ktorých sa dopustili ruské ozbrojené sily počas agresie začatej 24. februára 2022, okamžite uznať ako genocídu proti ukrajinskému národu,“ píše sa ďalej v rezolúcii.

Ukrajinskí poslanci tiež vyzývajú OSN, Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, Európsky parlament, Parlamentné zhromaždenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentné zhromaždenie NATO, ako aj vlády a parlamenty na celom svete, aby tiež označili počínanie ruskej armády na Ukrajine za genocídu.

Biden už tiež hovoril o genocíde

Americký prezident Joe Biden už obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z genocídy, čo Kyjev privítal. Niektorí právnici upozorňujú, že ide zatiaľ o politickú rétoriku, a nie o súdne preukázané skutočnosti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento týždeň vyhlásil, že použitie termínu „genocída“ v súvislosti s ruským postupom na Ukrajine by znamenalo slovnú eskaláciu. Tá by skomplikovala jeho úsilie o nastolenie mieru.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan vo štvrtok v Kyjeve povedal, že bude pokračovať v úsilí o zapojenie Ruska do vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine. Rusko označuje tvrdenie o páchaní vojnových zločinov jeho vojakov za dezinformácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet