Na hlavný obsah

Únia zamestnávateľov podporuje hľadanie iných zdrojov dodávok plynu

Klub 500 je proti odstrihnutiu od ruského plynu.

Únia zamestnávateľov podporuje hľadanie iných zdrojov dodávok plynu
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA

Kľúčovou témou Snemu Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) bol vojnový konflikt na Ukrajine a otázka, ako zabezpečiť energetickú stabilitu, bezpečnosť a nezávislosť Slovenska.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zamestnávateľom sľúbil, že Slovensko bez dodávok plynu nezostane. A to aj v prípade, že sa v súlade s Európskou úniou odstrihneme od dodávok surovín z Ruska. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Slovensko má spotrebu zemného plynu vyše päť miliárd kubických metrov ročne. Podľa prezidenta RÚZ Miroslava Kiraľvargu istú časť z tohto objemu suroviny potrebuje priemysel kontinuálne, teda bez prerušenia dodávok.

„Napriek tomu, že priemysel možno nemá percentuálne najväčšiu spotrebu z tých päť miliárd kubíkov, je však tak závislý od spotreby zemného plynu, že bez kontinuálnej dodávky nie je schopný ďalej prevádzkovať,“ vysvetlil Kiraľvarga.

Podnikatelia z Klubu 500 hovoria o neprípustnosti v súvislosti s odstrihnutím Slovenska od ruského plynu. Podnikatelia združení v RÚZ, veria, že sa podarí nájsť iných dodávateľov.

„Aj my zamestnávatelia sme za to, aby Slovensko pokračovalo v súlade so stratégiou Európskej únie a aby sme čím skôr našli iné zdroje, ktoré nám pomôžu prevádzkovať ďalej,“ dodal Kiraľvarga.

LNG terminály

Premiér Heger na piatkovom (29. 4.) sneme RÚZ potvrdil, že o dodávkach plynu zo Spojených štátov a arabského sveta sa intenzívne rokuje. Dôležité je podľa neho dohodnúť postup, ako k nám priviesť plyn z inej krajiny a inou cestou.

„Musíme si zabezpečiť prepravnú kapacitu, teda jednotlivé tankery. Potom, samozrejme, ako dostať plyn z lode do potrubí. Na to sú práve LNG terminály, ktorých je v Európe málo. Ale dá sa to riešiť tými plávajúcimi – pristavíte do prístavu terminál, ktorý viete následne pripojiť na infraštruktúru,“ povedal Heger.

Dodal, že treba, aby na tom spolupracovali štáty Únie. Analytici hovoria, že sprístupniť toky zemného plynu z iných krajín ako je Rusko, treba čo najskôr. Tvrdia, že skvapalnený zemný plyn, ktorý sa dováža do Európy, je cenovo konkurencieschopný s inými zdrojmi prepravovanými plynovodmi.

Už 1. mája pripláva do terminálu na chorvátskom ostrove Krk ďalší LNG tanker z amerického terminálu Corpus Christi s objemom 93 miliónov kubických metrov plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál