Na hlavný obsah

Úradníčka, ktorá spísala Schindlerov zoznam, zomrela vo veku 107 rokov

V tom čase nevedela, aký dôležitý je jeho zoznam.

V Izraeli zomrela vo veku 107 rokov Mimi Reinhardtová – sekretárka Oskara Schindlera. Ten za druhej svetovej vojny zachránil zapojením do výroby vo svojej fabrike stovky Židov.

Reinhardtová pracovala v kancelárii Schindlerovho podniku a napísala zoznam židovských robotníkov pre muničnú výrobu. Príbeh stvárnil v roku 1993 režisér Steven Spielberg vo filme Schindlerov zoznam.

Reinhardtová sa narodila ako Carmen Koppelová vo Viedni v roku 1915 a pred vojnou sa presťahovala do Krakova. Po tom, čo Poľsko obsadili Nemci, žila v krakovskom gete a v roku 1942 ju previezli do pracovného koncentračného tábora Krakov-Plaszów.

Dôležitosť zoznamu si neuvedomovala

Keďže vedela rýchlopis, pracovala v tamojšej kancelárii. Po dvoch rokoch dostala príkaz napísať zoznam Židov, ktorých mali presunúť do Schindlerovej továrne na muníciu.

„Nevedela som, že ten zoznam je taký dôležitý. Dostala som súpis tých, ktorí už u Schindlera pracovali v Krakove. Tieto mená som napísala,“ povedala Reinhardtová pred 14 rokmi v rozhovore so zástupcami pamätníka holokaustu Jad va-šem. Na zoznam neskôr pripojila svoje meno a mená dvoch priateľov.

V Schindlerovej továrni, ktorá bola v Brnenci na Svitavsku, pracovala znovu v kancelárii. Zostala tam do konca vojny, ale so Schindlerom sa videla zriedkavo.

„Bol to očarujúci otvorený muž. Nechoval sa k nám ako k spodine,“ oznámila Reinhardtová. Po vojne odišla do Spojených štátov, v roku 2007 imigrovala do Izraela. Zomrela minulý štvrtok (7. 4.) a v nedeľu (11. 4.) ju pochovali v Herzliji pri Tel Avive.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet