Na hlavný obsah

Úradník z kauzy Očistec chcel ísť do väzenia, súd mu nevyhovel

Nie je schopný zaplatiť peňažný trest.

Úradník z kauzy Očistec chcel ísť do väzenia, súd mu nevyhovel
Na snímke odsúdený exriaditeľ ekonomickej sekcie Ministerstva vnútra SR Martin Fleischer. Foto: TASR

Odsúdený úradník z kauzy Očistec Martin Fleischer zatiaľ nenastúpi na náhradný výkon odňatia slobody vo výške 18 mesiacov. Rozhodol o tom vo štvrtok (7. 4.) samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

O nástup do výkonu trestu žiadal sám odsúdený, keďže podľa vlastných slov nie je schopný zaplatiť peňažný trest vo výške 150 000 eur.

Fleischer argumentoval napríklad tým, že po obvinení v kauze Očistec ho prepustili z práce a dlhodobo si nevie nájsť adekvátne zamestnanie. Dôvodom je aj záznam v registri trestov za právoplatné odsúdenie.

Časť rodinných úspor pritom minul na financovanie obhajoby alebo vyplatenie peňažného trestu jeho manželky. Tú takisto odsúdili a tiež prišla o zamestnanie. Dôvodom odsúdenia manželov bola korupčná trestná činnosť.

Samosudca Miroslav Mazúch však pripomenul, že podľa zákona má odsúdený čas peňažný trest splatiť až do augusta 2023. Štvrtkové verejné zasadnutie preto odročil na neurčito.

„Súd sa musí snažiť o to, aby peňažný trest zaplatil,“ povedal Mazúch. Doplnil, že momentálne by nariadenie náhradného trestu odňatia slobody nesplnilo účel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko