Na hlavný obsah

U. S. Steel už stopol dodávky uhlia z Ruska. Fungujeme štandardne, tvrdí firma

Rusko je tretím najväčším vývozcom uhlia na svete.

Európske sankcie Kremeľ zasiahli, no tlak treba zvýšiť. Povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Obmedziť by sa mal export dôležitých produktov – napríklad uhlia.

Zákaz by Moskvu pripravil o miliardy eur. Slovenský priemysel by to veľmi ovplyvniť nemalo.

Pozrite si celú reportáž RTVS: (upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy)

Videli sme príšerné obrázky z Buče, tieto zverstvá nemôžu a nebudú ponechané bez odpovede. Tak reagovala predsedníčka Európskej komisie na dianie na Ukrajine.

Na uliciach ležia mŕtvi civilisti. Odpoveďou na vojnový masaker má byť nový balík sankcií.

„Tento piaty balík má šesť pilierov. Po prvé, zavedieme zákaz dovozu uhlia z Ruska v hodnote štyroch miliárd eur ročne,“ vyhlásila Von der Leyenová.

Rusko je tretím najväčším vývozcom uhlia na svete. Európska únia patrí k významným odberateľom. Lídrami sú Nemecko, Poľsko a Taliansko.

Ruské uhlie využívali košické železiarne

Slovensko je desiate. Ruské uhlie využívali napríklad košické železiarne. Podľa informácií RTVS už U. S. Steel dodávky stopol. Firma tvrdí, že naďalej funguje v štandardnom režime.

„Dôsledne rešpektujeme vydané sankčné zoznamy a to nie len tie, ktoré prijala EÚ, ale aj americké. Týka sa to, samozrejme, aj uhlia ťaženého v Rusku. Neočakávame dosah na výrobu v podniku,“ vyhlásil Ján Bača, hovorca U. S. Steel Košice.

Od dovozu uhlia z Ruska väčšina slovenského priemyslu závislá nie je. Zo šiestich celoslovenských teplární využíva čierne uhlie len košická. S jeho spaľovaním plánuje skoncovať na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet