Na hlavný obsah

USA dajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 800 miliónov dolárov

Pôjde o muníciu, delostrelecké zbrane či drony.

USA dajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 800 miliónov dolárov
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Spojené štáty poskytnú Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov. Oznámil to vo štvrtok (21. 4.) americký prezident Joe Biden.

Pomoc, ktorá podľa slov šéfa Bieleho domu pôjde pre „frontové línie slobody“, zahŕňa muníciu, delostrelecké zbrane či taktické drony. Predchádzajúcu pomoc v rovnakej výške prisľúbili USA Ukrajine minulý týždeň.

Biden s odvolaním sa na obávanú rozsiahlu ruskú ofenzívu na Donbase hovoril o kritickej príležitosti. Tá bude podľa neho zásadná pre ďalšiu fázu vojny. USA a ich spojenci sa preto podľa amerického prezidenta snažia Ukrajine dodať potrebné zbrane a vybavenie čo najrýchlejšie.

Najnovší balík pomoci nadväzuje na zhruba 2,6 miliardy dolárov vojenskej pomoci, ktoré USA poskytli Ukrajine už skôr.

Biden tiež potvrdil, že sa vo štvrtok ráno miestneho času stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. O stretnutí s odvolaním sa na nemenované zdroje predtým informovali médiá.

Suma 13,6 miliardy dolárov, ktorú americký Kongres v marci schválil na humanitárnu a vojenskú pomoc Ukrajine, už podľa Bidena „takmer vyčerpali.

Prezident plánuje na budúci týždeň zákonodarcu požiadať o jej navýšenie. Kongres pritom dal najavo, že žiadosť o ďalšiu pomoc Ukrajine vypočuje. O aký veľký obnos by malo ísť, Biden dnes nespresnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet