Na hlavný obsah

USA pošlú Ukrajine aj ťažké zbrane, o ktoré žiadal Kyjev

Napríklad americké húfnice.

USA pošlú Ukrajine aj ťažké zbrane, o ktoré žiadal Kyjev
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci používajú odpaľovacie zariadenie s americkými raketami Javelin. Foto: TASR/AP

Prezident Joe Biden autorizoval ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 800 miliónov dolárov. Tá obsahuje aj ťažké zbrane, o ktoré žiadal Kyjev. USA od začiatku konfliktu dodali Ukrajine vojenskú pomoc za viac ako 2,6 miliardy dolárov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval spravodajca RTVS v Spojených štátoch Martin Rajec.

Česká republika okrem tankov T -72 a obrnených vozidiel podľa všetkého dodala na Ukrajinu aj samohybné húfnice Dana vyrobené v Dubnici nad Váhom a raketomety.

Vyplýva to z videí, ktoré zverejnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker.

Nezávisle sa ich pravosť nedá overiť. V pridanom texte sa píše, že ukrajinská armáda húfnicu Dana už otestovala a nasadila v boji.

Počet dodaných kusov je neznámy. Hovorca Pentagonu John Kirby dodávky zbraní od spojencov odmietol komentovať.

“Bez toho, aby som hovoril o iných suverénnych štátoch a ich dodávkach, tak môžem prezradiť, že niektoré poslali na Ukrajinu tanky,“ uviedol.

Dodajú zbrane, o ktoré Ukrajina naliehavo žiada

Kirby potvrdil, že americký balík vojenskej pomoci obsahuje 300 tzv. samovražedných dronov Switchblade, 500 protitankových striel Javelin, 200 obrnených vozidiel, radar na detekciu delostreleckej paľby.

Ale aj 18 amerických húfnic, muníciu, ochranné prostriedky pre vojakov pre prípad nasadenia zbraní hromadného ničenia či 11 vrtuľníkov sovietskej výroby MI-17.

“Týchto 11 helikoptér MI-17 bolo kúpených pre Afganistan, sú v našich skladoch, lebo do Afganistanu sme ich nikdy neposlali,” priblížil Kirby.

Pentagon Ukrajincom dodá aj zbrane, ktoré zatiaľ vo výzbroji nemajú a o ktoré naliehavo žiadali, ako sú napríklad americké húfnice.

“Veríme, že dokážeme veľmi rýchlo zorganizovať výcvik pre používanie týchto systémov. Nejde o zložité systémy. Určite pôjde o húfnice a radar na detekciu delostreleckej paľby,“ uviedol hovorca.

Výcvik pre tieto zbraňové systémy sa údajne uskutoční v jednej z krajín v blízkosti Ukrajiny.

Predstavitelia Pentagonu sa v stredu (13. 4.) stretli s riaditeľmi 8 najväčších amerických zbrojárskych firiem, aby rokovali o akcelerácii výroby pre pokrytie dodávok zbraní na Ukrajinu. Údajne ide o prípravy na scenár, že konflikt potrvá roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál