Na hlavný obsah

USA sprísnili sankcie proti Rusku, uvalili ich aj na Putinove deti

Zakážu nové investície v Rusku.

USA sprísnili sankcie proti Rusku, uvalili ich aj na Putinove deti
Žena kráča okolo nápisu "No War" na portréte ruského prezidenta Vladimira Putina , ktorý je nalepený na okne detskej knižnice 29. marca 2022 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v stredu (6. 4.) oznámili ďalšie sprísnenie protiruských sankcií. Tie zahŕňajú prerušenie všetkých väzieb medzi americkým finančným systémom a inštitúciami Sberbank a Alfa Bank.

Obsahujú aj zákaz nových investícií v Rusku a nové opatrenia proti „ruským elitám“ vrátane dospelých detí prezidenta Vladimira Putina.

Kroky prezentoval vo vyhlásení Biely dom s tým, že sú súčasťou spoločného postupu USA s partnermi v Európskej únii a skupine G7. Hovorí o odvete za ruské „zverstvá na Ukrajine, okrem iného v Buči“.

Plné blokovacie sankcie

Sberbank je najväčšia ruská banka. Alfa Bank je zase najväčšou súkromnou bankou. Obe budú teraz terčom „plných blokovacích sankcií“. Sberbank je na sankčnom zozname od sklonku februára, keď Washington oznámil snahu odstrihnúť ju od transakcií v dolároch.

„Toto opatrenie zmrazí všetky aktíva Sberbank a Alfa Bank, ktoré sa dotýkajú amerického finančníctva a zakáže ľuďom zo Spojených štátov, aby s nimi podnikali,“ uviedol Biely dom.

Komuniké ďalej avizuje, že prezident Joe Biden podpíše dekrét zakazujúci Američanom nové investície v Rusku, nech sú daňou občania USA kdekoľvek. Podobné opatrenie prijal Washington vo februári v súvislosti s povstaleckými samozvanými „ľudovými republikami“ na východe Ukrajiny.

Zmrazené majetky detí v USA

USA plánujú tiež blokovať kontakty s „kľúčovými podnikmi vlastnenými ruským štátom“, ktoré vo štvrtok vymenuje ministerstvo financií, a rozširujú zoznam sankcionovaných ruských občanov.

Novo na ňom podľa amerických médií budú dve dospelé dcéry ruského prezidenta, ktoré denník The New York Times uvádza ako Jekaterinu Tichonovovú a Mariju Putinovú alias Voroncovú.

Biely dom tiež uvádza manželku a dcéru šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ruského premiéra Michaila Mišustina a exprezidenta Dmitrija Medvedeva. Tých vraj odstrihnú od amerického finančníctva a zmrazia im majetky v USA.

Nemenovaný americký činiteľ v tejto súvislosti povedal novinárom, že podľa vlády existujú indície, že Putinove dcéry majú na Západe majetky.

„Domnievame sa, že mnohé z Putinových aktív sú ukryté s rodinnými príslušníkmi a preto na ne cielime,“ citoval na twitteri amerických činiteľov reportér denníka The Washington Post.

Sankcie od Británie

Spojené kráľovstvo tiež zmrazilo aktíva ruskej inštitúcie Sberbank a Moskovskej kreditnej banky. Oznámilo, že v rámci odvetných opatrení za vojnu na Ukrajine ukončí do konca tohto roka všetok dovoz ruského uhlia aj ropy.

Uvalilo tiež sankcie na ďalších osem oligarchov, informovala agentúra Reuters.

Sprísnenie protiruských sankcií zahŕňa aj zákaz nových investícií v Rusku či koniec dovozu niektorého ruského tovaru, napríklad železa a ocele. Vláda tiež oznámila, že dovoz ruského plynu plánuje ukončiť až po tom, ako odstrihne dovoz uhlia a ropy.

Británia okrem toho na sankčnú listinu pridala riaditeľa najväčšieho svetového ťažiska diamantov Alrosa Sergeja Ivanova, šéfa ruskej spoločnosti Gazprom Nefť Alexandra Djukova a Andreja Akimova, ktorý je členom predstavenstva banky Gazprombank.

Zmrazenie aktív ruských bánk zaviedla Británia v koordinácii so Spojenými štátmi, ktoré dnes oznámili ďalšie protiruské opatrenia. „Ukazujeme ruskej elite, že si nemôže umyť ruky nad zverstvami páchanými na Putinov rozkaz,“ vyhlásila britská ministerka zahraničia Liz Trussová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet