Na hlavný obsah

USA by mali Taiwanu dodať ďalšie zbrane vrátane systému Patriot

Zmluvu musí schváliť ešte Kongres.

USA by mali Taiwanu dodať ďalšie zbrane vrátane systému Patriot
Vojenské vozidlá s raketovým systémom Patriot prechádzajú ulicami počas prehliadky na deň Čínskej republiky v Tchaj-peji. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo zahraničia posvätilo nový zbrojný kontrakt s Taiwanom. Podľa neho by Spojené štáty poskytli ostrovu vybavenie, výcvik a ďalšie veci spojené so systémom protivzdušnej obrany Patriot.

Zmluva počíta s investíciou v hodnote 95 miliónov dolárov (takmer 87 miliónov eur). V utorok (6. 4.) to podľa agentúry Reuters oznámil Pentagon.

USA sú najväčším dodávateľom zbraní na Taiwane, ktorý v poslednom čase čelí väčšiemu vojenskému tlaku zo strany Číny. Tá ostrov považuje za svoju vzbúreneckú provinciu.

„Tento obchod slúži národným, ekonomickým a bezpečnostným záujmom USA tým, že podporuje pokračujúce snahy príjemcu o modernizáciu jeho ozbrojených síl a udržanie spoľahlivých obranných možností,“ uviedol Pentagon v liste adresovanom Kongresu, ktorý musí ešte zmluvu schváliť.

Rozvoj bilaterálnych vzťahov

USA majú zákonnú povinnosť poskytovať Taiwanu prostriedky na jeho obranu, hoci s ostrovom, ktorého nezávislosti odporuje Čína, neudržiavajú formálne diplomatické vzťahy. Predaj amerických zbraní Taiwanu väčšinou vyvoláva rozhorčené reakcie Pekingu.

Kancelária taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen po oznámení Pentagonu poznamenala, že ide už o tretí podobný obchod od nástupu prezidenta Joea Bidena do funkcie, čo podľa Taiwanu poukazuje na „skalopevné“ vzťahy oboch krajín.

„Taiwan bude naďalej preukazovať svoje odhodlanie brániť sa a bude ďalej prehlbovať ústretové partnerstvo so Spojenými štátmi a ďalšími podobne zmýšľajúcimi štátmi,“ uviedla kancelária vo vyhlásení.

Hlavným dodávateľom bude americká zbrojárska firma Raytheon. Taiwanské ministerstvo obrany uviedlo, že dohoda by mala nadobudnúť platnosť do mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet