Na hlavný obsah

Niektorí utečenci z Ukrajiny našli dočasný domov v prešovskej väznici

Väčšinou ide o ženy a deti.

Dočasný domov našli v ústave na výkon trestu v Prešove. V novootvorenom oddelení ubytovali 131 utečencov z Ukrajiny – väčšinou ženy a deti. Odsúdených presťahovali do zariadenia v Sabinove.

Dvaja bratia z Doneckej oblasti už chodia do neďalekej školy. Keď sa vracajú, musia počkať, kým im väzenská služba otvorí bránu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vôbec nám nevadí, že sme ubytovaní práve tu. Personál nás prijal veľmi milo, cítime sa tu, akoby sme tu našli druhú rodinu, nový domov,“ hovorí Natália –Ukrajinka zo Záporožia.

Poskytujú aj psychologickú pomoc

Matky s deťmi z Ukrajiny utekali z oblastí, kde sa bombardovalo. V zariadení majú aj psychologickú podporu, vlastné izby a zabezpečenú celodennú stravu. Vedenie im kúpilo aj práčky či mikrovlnky.

„Boli sme pripravení. S pomocou tlmočníkov sme dali sme preložiť ubytovací poriadok, čiže majú vytvorený komfort. Deti sa pripravujú na vyučovací proces a majú k dispozícií futbalové ihrisko,“ uviedol Norbert Kundrák, riaditeľ Ústavu na výkon väzby a trestu odňatia slobody v Prešove.

Viaceré ženy si v okolí už našli prácu. Medzi inými aj Anna. Na Ukrajine bola učiteľkou. V Prešove je opäť v školstve ako asistentka učiteľa.

Na chvíľu tak zabudne na vojnu. Nateraz má aspoň izbu, či sa bude mať kam vrátiť, nevie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny