Na hlavný obsah

V Indonézii vybuchla sopka Anak Krakatoa, vychrlila popol do výšky troch kilometrov

Sopka vybuchla v posledných týždňoch najmenej 21-krát.

V Indonézii vybuchla sopka Anak Krakatoa, vychrlila popol do výšky troch kilometrov
Na snímke je zachytená erupcia vulkánu Anak Krakatoa. Foto: twitter/BFMTV

V Indonézii v nedeľu (24. 4.) vybuchla sopka Anak Krakatoa ležiaca v Sundskom prielive medzi ostrovmi Jáva a Sumatra.

Vulkán vychrlil stĺpec dymu dosahujúci do výšky asi troch kilometrov, oznámila podľa agentúry AFP indonézska geologická služba.

„Zaznamenávame pokračujúce erupcie s ťažkými mrakmi, ktoré vrcholia medzi 500 a 3 000 metrami nad vrcholom (sopky),“ povedal geológ Dena Mardiono.

„Dieťa“ slávneho vulkánu

Anak Krakatoa v preklade znamená „dieťa Krakatoy“. Názov odkazuje na neslávne známy vulkán, ktorého erupcia z roku 1883 bola jedna z najsilnejších v zaznamenanej histórii.

Výbuch vtedy pripravil o život asi 35 000 ľudí a v jeho dôsledku začala v nasledujúcich desaťročiach vznikať táto nová sopka.

Podľa Mardiona Anak Krakatoa vybuchla v posledných týždňoch najmenej 21-krát, táto erupcia bola však doteraz najsilnejšia.

V Indonézii je asi 130 aktívnych vulkánov

Úrady zakázali pohyb v okruhu dvoch kilometrov od vulkánu, ktorého aktivitu ohodnotili číslom dva na štvorstupňovej škále. Miestni obyvatelia by tiež mali nosiť rúška, aby nedýchali mikroskopický popolček.

Anak Krakatoa vybuchla už v roku 2018, keď sa zrútila veľká časť hory do mora, čo vyvolalo veľkú vlnu cunami, ktorá si vyžiadala takmer 430 obetí a tisíce ľudí pripravila o domovy. Sopka vtedy prišla o asi dve tretiny svojej výšky a objemu.

Indonézia leží na takzvanom tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické dosky a sú tam preto časté vulkanické erupcie a zemetrasenia. V krajine je okolo 130 aktívnych vulkánov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet