Na hlavný obsah

V kauze Mýtnik padol ďalší rozsudok, Rovčaninová dostala trojročný podmienečný trest

Musí zaplatiť aj 20 000 eur.

Utajované miliónové zmluvy a zmanipulované tendre na finančnej správe. Aj o tom je kauza Mýtnik, v ktorej v pondelok (11. 4.) padol ďalší rozsudok.

Konateľka firmy Allexis, ktorá dodávala daniarom IT systémy, dostala trojročný trest, no za mreže nepôjde. V tejto kauze čaká súdny proces aj blízkeho priateľa expremiéra Roberta Fica (Smer-SD). Miroslav Výboh je naďalej na úteku a jeho advokáti prešli do protiútoku.

„Dobrovoľne ste sa priznali a uznali ste vinu za spáchaný skutok, ktorý sa v návrhu dohody o vine a treste kvalifikuje tak, ako som uviedla?“ pýtala sa obvinenej sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová.

„Áno,“ odpovedala podnikateľka Jana Rovčaninová. Konateľku firmy Allexis zatkli vlani v januári v prvej várke kauzy Mýtnik. Istý čas bola aj za mrežami. Priznala, že bola súčasťou zmanipulovaných tendrov na finančnej správe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vykonali sériu krokov a opatrení, aby Allexis s.r.o. ako vopred dohodnutý a vybratý uchádzač zabezpečila dodávku IT systémov pre finančnú správu bez riadnej súťaže v úmysle zabezpečiť takto neoprávnený majetkový prospech,“ vysvetlil dozorujúci prokurátor kauzy Mýtnik Ondrej Repa.

Ide o zákazky za vyše 50 miliónov eur. To, že tendre boli zmanipulované, potvrdili aj ďalší dvaja kajúcnici.

IT magnát Michal Suchoba bol v pozadí firmy Allexis a František Imrecze v tom čase šéfoval daniarom. Kým oboch súdny proces ešte čaká, konateľke firmy Allexis schválil súd dohodu o vine a treste.

Za mreže však nepôjde, dostala 5 ročnú podmienku a musí zaplatiť aj 20 000 eur. V kauze Mýtnik je naďalej stíhaných 19 osôb. Obvinený za prijatie 150 000 úplatku je aj Miroslav Výboh. Hrozí mu až pätnásťročný trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko