Na hlavný obsah

V KĽDR otestovali novú zbraň, ktorá má zvýšiť účinnosť jej jadrových zbraní

Tento rok krajina odpaľuje rakety nezvyčajne často.

V KĽDR otestovali novú zbraň, ktorá má zvýšiť účinnosť jej jadrových zbraní
Severokórejský líder Kim Čong-un obklopený uniformovanými úradníkmi. Foto: Twitter

Severná Kórea otestovala nový zbraňový systém, ktorý zvýši účinnosť jej taktických jadrových zbraní. Podľa agentúry AFP to v nedeľu (17. 4.) uviedli tamojšie štátne médiá.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sledoval test novej taktickej riadenej zbrane, ktorá zvýši palebnú silu delostrelectva na veľké vzdialenosti a zlepší „operačnú účinnosť taktických jadrových zbraní KĽDR a diverzifikáciu ich palebných misií“, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. Dátum, kedy sa skúška konala, nespresnila. Oznámila však, že bola úspešná.

Kim dal vojenskému výskumnému tímu „dôležité pokyny na pokračovanie v budovaní obranných kapacít a jadrových bojových síl“, dodala KCNA.

Fotografie zverejnené denníkom Rodong sinmun ukazovali usmievavého Kima, obklopeného uniformovanými úradníkmi, ako tlieska pri pohľade na to, čo denník opísal ako skúšobnú streľbu zo zbrane.

KĽDR začiatkom tohto mesiaca vyhlásila, že v prípade napadnutia zaútočí na Južnú Kóreu jadrovými zbraňami. Komunistická Severná Kórea tento rok odpaľuje rakety nezvyčajne často, za čo sa jej dostalo odsúdenia zo strany Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska.

OSN zakázala Severnej Kórei vykonávať testy balistických a jadrových zbraní a uvalila na ňu prísne sankcie. KĽDR však tento zákaz pravidelne porušuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet