Na hlavný obsah

V Kyjeve funguje už 17 diplomatických misií

Návrat slovenských diplomatov do ukrajinskej metropoly sa chystá.

V Kyjeve doteraz obnovilo činnosť 16 veľvyslanectiev, napísala v utorok (19. 4.) agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

V ukrajinskej metropole tak podľa úradu v súčasnosti opäť funguje 17 rôznych diplomatických zastúpení, pretože poľskí diplomati sa z Kyjeva nestiahli ani po začiatku bojov.

Krajiny svojich diplomatov presunuli z Kyjeva na západ Ukrajiny či do okolitých krajín väčšinou v januári a februári v súvislosti s hrozbou ruskej invázie.

„Každým dňom obnovuje svoju činnosť v Kyjeve čoraz viac diplomatických misií iných krajín. Je to jeden z dôkazov, že svet Ukrajinu podporuje a verí jej,“ píše ukrajinské ministerstvo zahraničia na facebooku. Zverejnilo aj grafiku znázorňujúcu návrat veľvyslanectva jednotlivých krajín.

V Kyjeve tak teraz podľa ukrajinského ministerstva znovu funguje celkom sedemnásť diplomatických misií. Ide konkrétne o zástupcov EÚ, Francúzska, Talianska, Lotyšska, Litvy, Estónska, Poľska, Turecka, Českej republiky, Slovinska, Vatikánu, Moldavska, Gruzínska, Iránu, Kazachstanu, Tadžikistanu a Turkménska.

Poľské veľvyslanectvo bolo v Kyjeve neustále

Server Európska pravda pripomenul, že Poľsko svoje veľvyslanectvo z Kyjeva neevakuovalo ani po tom, ako na Ukrajinu 24. februára vtrhli ruské invázne jednotky a zaútočili tiež na metropolu.

Svoju činnosť v ukrajinskom hlavnom meste obnoví čoskoro Španielsko, napísal portál s odvolaním sa na španielskeho premiéra.

Štáty svoje diplomatické misie pred ruskou inváziou evakuovali buď na západ Ukrajiny alebo za jej hranice. Boje v oblasti okolo ukrajinského hlavného mesta utíchli koncom minulého mesiaca po stiahnutí ruskej armády z oblasti. Českí diplomati sa v obmedzenej miere vrátili na ambasádu v Kyjeve zhruba v polovici apríla.

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) uviedol, že aj Slovensko pripravuje návrat diplomatov do Kyjeva. Slovenské veľvyslanectvo fungovalo zo začiatku invázie v hlavnom meste, no potom sa začiatkom marca diplomati vrátili domov. Neskôr Slováci mali svoje zastupiteľstvo dočasne v Užhorode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet