Na hlavný obsah

V Kyjevskej oblasti už objavili viac ako 1 000 tiel civilistov, uviedla polícia

Väčšina zo zabitých bola zastrelená.

V Kyjevskej oblasti už objavili viac ako 1 000 tiel civilistov, uviedla polícia
Dobrovoľníci nakladajú telá mŕtvych civilistov z Buče do nákladného auta. Foto: TASR/AP

V Kyjevskej oblasti už bolo po stiahnutí ruských síl objavených viac ako 1 000 tiel civilistov, vyše 420 z nich len v meste Buča. Väčšinu zo zabitých zastrelili, povedal v utorok (19. 4.) podľa denníka Ukrajinska pravda policajný šéf oblasti Andrij Nebytov.

Na konci minulého týždňa polícia informovala o viac ako 900 nájdených obetiach.

Telá sú v domoch, pivniciach i studniach

Ako sa obyvatelia obcí na severe Ukrajiny vracajú po odchode ruských vojakov do svojich domovov, tak nachádzajú ďalších mŕtvych. Telá zabitých objavujú podľa Nebyta v domoch, pivniciach i studniach.

„V dôsledku ruskej agresie už v Kyjevskej oblasti zomrelo viac ako 1 000 civilistov,“ povedal šéf polície, podľa ktorého za jeden deň bezpečnostné zložky našli až 48 tiel.

Ruské vojská sa z Kyjevskej a Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny začali sťahovať na prelome marca a apríla. Po ich odchode vyšlo najavo rozsiahle mučenie, znásilňovanie a zabíjanie civilistov, najmä v Buči, ktorá sa stala jedným z hlavných symbolov krutosti ruskej vojny na Ukrajine.

Nebezpečenstvo v podobe mín

Moskva akékoľvek útoky na civilistov odmieta a dianie v Buči označuje za provokácie a falošné správy. Podľa ukrajinskej polície v Kyjevskej oblasti zbiera dôkazy a výpovede svedkov viac ako 400 príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí už v súvislosti so zločinmi ruských vojakov vypočuli viac ako 27 000 ľudí.

Nebytov v utorok (19. 4.) upozornil, že pribúda úmrtí civilistov, ktorí sa vracajú domov a narazia na míny, ktoré po sebe nechali ruskí vojaci. Podľa denníka Ukrajinska pravda sú výbušné zariadenia nastražené všade – vo dverách, umývačkách, chladničkách i mikrovlnných rúrach. Zaminované sú aj cintoríny, píše list.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet