Na hlavný obsah

V Kyjevskej oblasti zahynulo už viac ako 720 civilistov, tvrdí Ukrajina

Najviac obetí pochádza z Buče.

V Kyjevskej oblasti zahynulo už viac ako 720 civilistov, tvrdí Ukrajina
Dobrovoľníci nakladajú telá mŕtvych civilistov z Buče do nákladného auta. Foto: TASR/AP

V Buči a na ďalších miestach Kyjevskej oblasti zahynulo pri ruskej invázii na Ukrajine už viac ako 720 civilistov. Informovalo o tom v noci na stredu (13. 4.) ukrajinské ministerstvo vnútra s tým, že 200 osôb je naďalej nezvestných.

„Počet nájdených a ohľadaných tiel mŕtvych civilistov v Kyjevskej oblasti v dôsledku ruskej agresie je už vyšší ako 720, ďalších viac ako 200 osôb sa považuje za nezvestných,“ citovalo ministerstvo vnútra policajného náčelníka Kyjevskej oblasti Andrija Nebytova.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že od začiatku vojny v oblasti okolo ukrajinského hlavného mesta ohlásili vyše 3 000 trestných činov spáchaných ruskými vojakmi. Zhruba polovica z nich údajne napĺňa skutkovú podstatu vojnových zločinov.

Ukrajinskí policajti zaznamenali tiež 150 prípadov rabovania. S 35 osobami začali trestné konanie pre podozrenie z kolaborácie s ruskými okupantmi. Päť ľudí už obvinili.

Starosta mesta Buča, kde sa počas prítomnosti ruských okupačných vojsk odohrávali jedny z najväčších doteraz známych masakrov ukrajinského obyvateľstva, Anatolij Fedoruk v utorok (12. 4.) informoval, že úrady doteraz objavili telá 403 ľudí.

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že v pivnici domu v obci Ševčenkove severovýchodne od Kyjeva našli šesť zavraždených civilistov.

Ruská armáda ovládala časti Kyjevskej oblasti od začiatku invázie 24. februára. Na prelome marca a apríla sa po značných vojenských stratách stiahla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet