Na hlavný obsah

V Leviciach otvorili triedu pre ukrajinské deti

Sú v nej deti od 1. do 4. ročníka.

V Leviciach otvorili triedu pre ukrajinské deti
Ukrajinská trieda v Leviciach. Foto: RTVS

V Základnej škole Andreja Kmeťa v Leviciach zriadili pre deti vojnových utečencov samostatnú ukrajinskú triedu. S výučbou pomáhajú aj dve učiteľky z Ukrajiny Irina a Natália.

„Prišla som z Kyjeva aj so synom. Sme tiež utečenci z Ukrajiny. Po tom, čo sme tu pobudli týždeň, začali sme rozmýšľať, ako dokážeme pomôcť takým ako sme my. Teda mamám s deťmi, ktoré museli opustiť svoje domovy, svoje školy, svoj život a zrazu začať tu, v Leviciach,“ povedala ukrajinská učiteľka Iryna Chomčuková.

„Pre mňa bola dôležitá otázka školy. Samospráva v Leviciach nám vyšla v ústrety. Na našu žiadosť vytvorili triedu na prvom stupni v Základnej škole Andreja Kmeťa,“ skonštatovala učiteľka.

Dodala, že aktuálne má trieda 20 detí od 1. do 4. ročníka, čo je pre učiteľky náročné, keďže sú v triede deti rôzneho veku, s rôznou úrovňou vedomostí a s rôznymi učebnými programami ako na Ukrajine.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„A preto pre moju kolegyňu Natáliu bolo náročné organizovať našu prácu tak, aby sme všetkým deťom mohli dať vedomosti, ktoré potrebujú,“ priblížila učiteľka z Ukrajiny.

„Prišla som sem z Poľany, z mukačevského okresu v Zakarpatskej oblasti. Sme veľmi vďační vedeniu mesta aj školy, že nám dali možnosť normálne pokračovať vo vzdelávacom programe s deťmi. A deti sú úžasné, snažíme sa o maximálne dodržanie výuky tak, ako na Ukrajine,“ uviedla ukrajinská učiteľka Natalia Kozarová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny